Банско почита героите с венци и цветя пред паметниците им в града

На 5 октомври Банско празнува 108 години от освобождението от турско робство. Банско е първото селище от Пиринския край, което получава своята независимост от турската власт. Градът е свободен, след като в него влиза четата на Христо Чернопеев. Легендарният поет Пейо Яворов с прочувствено слово в църквата „Св. Троица“ обявява свободата. С дух на тържественост и присъщия за Банско патриотизъм днес, градът отбеляза своя празник.

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Паисий Хилендарски, Гоце Делчев и едноименния „Банско помни героите“ кметът на общината, Иван Кадев и заместниците му – Стойчо Баненски, Костадин Атанасов, Сашка Въчкова, председателят на местния парламент Костадин Загорчин и секретарят на община Банско Иван Докторов, много жители и гости, ученици изразиха почит и признателност за загиналите за свободата на града.

Денят започна с камбанен звън от църквата Св. Троица, от чийто амвон поетът Пейо Яворов произнася огнени слова, запечатани завинаги в паметта на банскалии.

Кметът Иван Кадев прочете слово с послание за свободата, независимостта, отстояване на националните идеали и смела защита на българския национален интерес в името на развитието и добруването на родината.

Празника уважиха кметът на Разлог инж. Красимир Герчев, председателят на общинския съвет д-р Мария Копанарова, зам.кметът инж. Венцислав Гърменов. Прочетени бяха поздравители телеграми от президента Румен Радев, кметове и представители на местната власт.

Празничният ден продължава с откриване на изложбата „Пътуване във времето“ в Дома на изкуствата в Банско днес в 17.00

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене