Подсъдим за радиоактивна вода става шеф на ВиК – Благоевград

Служебното правителство готви детрониране на управителя на ВиК-Благоевград Росица Димитрова, която е и лидерка на ГЕРБ в града.

На нейно място назначават разследван за радиоактивна вода шеф на общинското дружество „Увекс“ в Сандански. Тодор Гикински бе уволнен от съветниците през 2017 година след множество скандали и започнало наказателно дело от Окръжна прокуратура-Благоевград.

Делото срещу него започна по множество сигнали от жители на санданското село Кръстилци, които излязоха и с подписка за изграден незаконен водопровод. Местните хора протестираха заради радиоактивната вода.

Припомняме, в качеството на управител на „Увекс“, Гикински разпоредил изграждането на довеждащ водопровод от съществуващ каптаж „Хралупата“, като дейностите продължили в периода януари – април 2014 година. При строителството били използвани материали от склада на дружеството, както и заплащани необходимите разходи за извършваните дейности.

От назначената по делото съдебно-счетоводна експертиза се установява, че направените за въпросния обект разходи възлизат на 91 077 лева.

Всички тези действия, свързани с изграждането на водопровода, били извършвани без необходимите разрешителни. Преди всичко, не било издадено разрешение за строеж по реда на Закона за устройство на територията. Преди започването на строителните дейностите не било извършено и предварително проучване на качеството на водата, което е задължително условие при проектиране, изграждане и експлоатация на водоснабдителните системи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене