ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА 66 000 ЛВ.! Столично и търновско дружества в конкуренция за предпроектно проучване за развитие на Благоевград в 6 зони, сред тях курортът Картала, термални спа зони, рановация на пазара…

Столично и великотърновско дружества се конкурират да изработят предпроектно проучване за реализация на 6 инвестиционни проекта на община Благоевград. Поръчката е обявена с прогнозна стойност 65 990 лв. без ДДС и визира развитието на курорта Картала, бизнес инкубатор и тех парк, термални спа зони, реновация на пазара, индустриален парк и парк зона.

Регистрираната в София консултантстко-проектантската фирма „Проджект планинг енд мениджмънт“ ООД с управители Дойчин Ал. Стоянов и Борислав Д. Стоянов, и „Фрибул“ ООД на Пламен Петков и Йорданка Йончева са депозирали офертите си за участие в обществена поръчка, а ценовите им предложения са съответно за 53 320 лв. и 50 000 лв. без ДДС.

Реализацията на въпросните 6 проекта бе част от предизборната платформа на кмета Илко Стоянов. Искането на общината е да получи анализ на информацията, свързана с местонахождение, граници на УПИ, площите и обхвата на дейностите, въз основа на който да се планират бъдещите обекти и териториите им. В инструкциите е посочено, че курортен комплекс Картала се предвижда да се разпростре по протежението на река Бистрица, като обхване местностите Септемврийче, Бодрост, Картала и стигне до хижа „Македония”. Бизнес инкубаторът и тех парк се залага да се разположи в някоя от сградите на бившия партиен дом, РЗИ или на пощата. Проучването на термалните зони включва територията на плажа с открития и закрит басейни, територията около местността Чуката край с. Зелен дол и зоната около напоителните водоеми в с. Дъбрава. Реновацията на пазара визира цялата територия на тържището заедно с възможни парцели и терени в съседство, на които да се обособят паркинги. За предпроектното проучване за разположение на индустриалния парк са посочени две зони – прилежащата територия по главен път Е-79 от кръговото към с. Бараково до моста при с. Железница и покрай магистрала „Струма” до кръговото при с. Зелен дол.

Кметът Илко Стоянов е посочил в документацията изискване резултатите от проучването да се представят публично, за по-широка дискусия от благоевградчани. „Целта е жителите на града да са запознати с идеите ни за развитие и да се даде възможност за допълването им. Идеята е това предпроектно проучване да е основата за възлагане на проектиране на отделните зони, за да не се прави то „на парче“, а да има ясна визия за развитието на града като цяло. Искаме да имаме готовност при стартиране на европейски и национални програми, които биха ни осигурили финансиране и да имаме пълна готовност да кандидатстваме веднага след отваряне на програмните периоди“, обясни кметът Илко Стоянов и допълни:

„Забелязах пропуски в обявяването на въпросната поръчка, в която не са детайлизирани много от изискванията на предпроектното проучване, затова обмислям да я прекратя в близките дни и тя да бъде обявена отново, за да ни гарантира максимална готовност по всички части за последващо възлагане на изготвяне на проектите“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене