Археологическият музей в Сандански реди антични находки в нови помещения

Усилен ремонт тече във фондохранилището на Археологическия музей в Сандански. То се намира в мазето на ГУМ в курортния град. Ремонтните дейности са осигурени с пари от бюджета на културната институция. В момента се оформят специални помещения, където ще се наредят античните и ценни находки. Целта е във всяко помещение да има предмети от определена епоха и в зависимост от материала, от който са направени – керамика, желязо, хартия, дърво…

„Искаме да сложим ред във фонохранилището, което да е на световно ниво. Ще направим и нова канализация, както и сифони, с които да гарантираме отводняването и да спрем риска от наводнения”, заяви директорът на Археологическия музей в Сандански – Антон Ковачев.

Музеят обхваща 3 паметника на културата с национално значение – „Епископска базилика”, „Раннохристиянски комплекс” и „Базилика на епископ Йоан”. Откритията на археолозите наистина заслужават вниманието не само на туристите, но и на експертите. Някога тук е имало епископско седалище, градът е бил главен културен, духовен и икономически център по долината на Средна Струма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене