7 идеи за незабравим уикенд в община Гърмен

Минерални извори, етнографски селища, колоритни традиции, следи от античността и красиви природни картини – община Гърмен в Западните Родопи, изобилства с предложения за отдих и познавателни маршрути, които съставят пъстър калейдоскоп от преживявания. Ето някои от най-емблематичните забележителности в района:

Здравословна почивка в село Огняново

На почивка в приказките – хотел Роял Валентина Касъл, Огняново

Село Огняново предлага релакс и здравословна почивка

Ако обичате спокойствието и уединението – това е вашето място. Селото, сгушено в полите на Родопите, се прочу с лековитите си води, каптирани и използвани още от римско време. Според местните хора, те лекуват над 100 болести. Част от хотелите работят целогодишно и разполагат с модерни спа центрове. А от чешмите в къщите на местните жители тече същата минерална вода, която пълни басейните. Когато се охлади тя е питейна с благотворно въздействие върху стомашно-чревния тракт. Курортното село е начална точка за разходки в планината и близките забележителности.

Ковачевица – каменна приказка на 5 века

Ковачевица очарова туристите с каменните си къщи и възрожденски дух

Ковачевица очарова туристите с каменните си къщи и възрожденски дух

Едно от най-красивите етнографски селища в България посреща гости целогодишно. Туристите са очаровани от старинните къщи, изградени изцяло от камък и дърво и от възрожденския дух, който се носи по тесните калдъръмени улички на селото, обявено неслучайно за архитектурен резерват. В Ковачевица ще откриете чудесни хотели и къщи за гости. Отвън те не се отличават по нищо от 200-годишните селски постройки, но вътре предоставят уют и съвременен комфорт. А в местните механи и ресторанти ще се насладите на неустоими родопски гозби.

 

 

Лещен – разходка в миналото

По калдъръмите на село Лещен

По калдъръмите на село Лещен

Село Лещен се намира близо до Ковачевица и, подобно на него, предлага разходка във времето. Голяма част от старите му каменни къщи са превърнати в приятни хотели, които предоставят старовремска атмосфера. Стопаните им от години посрещат любители на селския туризъм от цял свят. Сред местните атракции е и глинената къщичка на Флинстоун, където можете да прекарате уникална праисторическа нощ сред хребетите на Родопите. Тук въздухът е кристален, а обсипаният със звезди небосвод е на една ръка разстояние.

 

Рибново в сезона на сватбите

Лепене на гелината в село Рибново

Лепене на гелината в село Рибново

Село Рибново е известно със своето българо-мохамеданско население, което ревностно пази традициите си. Ако попаднете тук през зимния сезон, можете да станете свидетели на колоритните местни сватби. Те продължават два дни и са наситени с древни ритуали, някои от които се коренят още в езически времена.  Най – атрактивната част е излагането на чеиза пред дома на младоженката, както и ритуалът „лепенето на гелината“, при който лицето на младоженката се покрива с пъстроцветна маска от пайети.

 

Шествековният Гърменски чинар

6-вековният чинар на фона на църквата Свети Георги

6-вековният чинар на фона на църквата Свети Георги

В непосредствена близост до църквата „Свети Георги“ на село Гърмен, ще попаднете на уникален жив паметник. Става дума за чинар на шест века, представител на т.нар. platanus orientalis – дървесен вид, който в далечното минало е образувал гъсти гори в тази част на Балканите. Дървото е с 10-метров ствол, а протегнатите към небето клони достигат 24 метра височина. През 2020 г. Гърменският чинар се нареди на второ място в конкурса „Европейско дърво на годината“.

 

Античният римски град „Никополис ад Нестум“

Археологически разкопки на Никополис ад Нестум през 2006 г

Археологически разкопки на Никополис ад Нестум през 2006 г

Това е единственият в Родопите град от римско време. В превод името му означава „Град на победата край /река/ Места“, защото е основан през 106 г. от император Траян в чест на победата му над даките. Днес, от някогашното му великолепие са останали руини, разпръснати в околностите на село Гърмен. Но все още личат следи от крепостните стени, култовите сгради и термите. През 577 г. Никополис ад Нестум  е разрушен от славяни и авари, за да се възроди отново през IX–X. Градът просъществувал чак до XIII век, но е унищожен от кръстоносните походи.

 

Ландшафтно-исторически парк „Градище“

В тази част на Родопите се откриват великолепни ледки

В тази част на Родопите се откриват великолепни ледки

Край село Долно Дряново ще попаднете на комплекс от мегалитни структури. Става дума за огромни човокоподобни глави и за поредица от изваяни от древните хора фигури на животни в скалите, като риби, змии, костенурки и пр. По-внимателното око може да открие издялани в камъка улеи и кладенци. Предполага се, че тук е имало светилище от V-IVв. преди новата ера. Мястото е благоустроено за туризъм с помощта на беседки, парапети, платформи за наблюдение. Разходката по маршрута продължава около час и половина. Паркът „Градище“ е пропит с мистика и енергия, а гледките към планинските върхове са зашеметяващи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене