Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може да се окаже, че това е началото на края. Това заяви пред БНР държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че историята е показала, че вирусите рядко сe зaдържат да са все така заразни и да мутират повече от 2-2,5 години. Дано да е така , макар този вирус да ни изненада по много други показатели, коментира епидемиологът.

„Ако започне лек спад през следващите седмици ще е много добре. Други страни вече отчитат спад”, коментира здравният инспектор. Доц. Кунчев отчете, че не е малък процента на положителните проби, констатира и че се увеличава броя на хоспитализираните.

Епидемиологът коментира още, че през последните 2 години се е наслушал на какво ли не от страна на противниците на ваксините. По думите му обаче като се удари чертата накрая ще се види, че сме платили много по-висок данък от другите – платихме твърде висок данък – брояна починалите. Колкото по- малко са ваксинираните, толкова повече са хоспитализираните и починалите, подчерта доц. Кунчев. Самият той не може да даде отговор защо страната ни не успя да се справи с антиваксърите. „Аз лични срещам голямо затруднение да го обясня на колеги от чужбина защо у нас има толкова много антиваксъри”, коментира той. Епидемиологът допълни, че при 6 млрд поставени ваксини да се твърди, че има неясноти как действат ваксините е безумно. По думите му никога в историята на човечеството не са се правили толкова много ваксини за толкова кратък период.

„ Това да разположиш пандемия в три последователни избори и много лош вариант” каза още доц. Кунчев. Той добави, че работи нормално с министерството – той като експерт препоръчва мерки, базирани на науката и на база чуждия опит. По повод пенсионирания проф. Кантарджиев Кунчев каза, че е чудесен специалист и продължава да поддържам контакт с него.

Доц. Кунчев обясни, че мерките задават посоката на развитие на епидемията. „Ако се задържат така данните и няма тласък на новозаразените на база възстановяване на учебните занятия, а такъв засега няма такъв, е възможно да има промени в ограниченията”, коментира доц. Кунчев. Във връзка с това, че е възможно страната ни да попадне в тъмночервен сценарий, той добави, че в такъв случай мерките може и да се затегнат. Той обясни , че води разговори със собствениците на заведенията. По думите му сред тях има много интелигентни хора, които разбират, че нещата няма как да се случи без мерки. Хората настояват по-скоро за компенсации, бързо достигащи до тях.

„В страна, в която имаше 20% ниво имунизирани последния проблем е третата доза.”, заяви доц. Кунчев. Той обясни, че не се налага масова реимунизация на обществото. „Решението на експертите е , че в масовия случай не се налага прилагането на трета доза”, каза той.

Епидемиологът коментира и данните от изследване, което излезе наскоро и според което 45% от българите не възнамеряват да се ваксинират. „Те вървят по много неправилен път, виждам го почти ежедневно. Много от тези, които сега са в болница съжаляват. Няма нужда да си удариш главата в стената, може да се вземат мерки навреме. Никой не го е грижа за здравето им, колкото самите те”, коментира още той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене