COVID удари и домашната ракия

COVID пандемията удари и домашната ракия. Приходите от акциз върху изварената в регистрирани казани ракия падат с над 100 000 лв. през миналата година спрямо предходните 2 г. Това сочат данните на Агенция „Митници“.

През 2020-а митниците са събрали 829 708 лева от акциз върху домашната ракия, изварявана в малки обекти за дестилиране. Това е спад в сравнение с предходните 2 г., когато приходите варират около 936-945 хил. лв.

Вероятно влияние е оказала пандемията от COVID и ограничителните мерки, допускат от ведомството. Агрономи пък добавят, че друга причина може да е сушата, заради която голяма част от плодовете изсъхнали още на дърветата и не ставали за варене. Извън статистиката обаче остават количествата ракия, изварявани в лични казани по дворове и мазета.

От Агенция „Митници“ припомнят, че по закон домашна ракия трябва да се изварява само в регистрираните малки обекти или т.нар. селски казани, които трябва да са с вместимост до 1000 л. Техният брой по последни данни е 1523 в цялата страна. В тях всяко семейство може да изварява до 30 л ракия годишно от собствени плодове само за лична консумация, като за това заплаща акциз по намалена ставка, а за всеки литър над тавана – пълната ставка. Това означава, че за 40-градусова ракия хората дължат по 2,20 лева на литър за първите 30 л и по 4,40 лева за всеки литър над това количество.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене