Учителка оглави Инициативен комитет за развитието на село Дяково, събират дарения за спасението на рушащия се храм

Учителка с корени в село Дяково, община Дупница, откри подписка за дарения за ремонт на храма в селото, който се руши. За добрата идея съобщи кметът на селото Росица Илиева.

След 2 години храмът, носещ името “Рождество на Пресвета Богородица”, ще чества 100 г. от построяването, но сградата е застрашена и има нужда от ремонт. В селото живеят около 200 души. Хората са вярващи. Млада жена, която е учителка в София – Мария Кацарова, е инициирала подписка, която е поставена в магазина в селото, и всеки желаещ може да дари средства и да се подпише.

Идеята за създаване на инициативен комитет за развитие на селото е от няколко години и се осъществи наскоро.  Целта на инициативния комитет е да подпомогнем да се развие селото, но основната идея е да се търсят варианти и средства как да се съхрани храмът, който се руши. С подписите на цяло село ще се търси съдействие от общината в Дупница и от Светия синод.

В инициативния комитет участват още 5 души, които живеят постоянно в село Дяково. В момента клисар в храма е завършилият с пълно отличие Семинарията Ивайло Попов, но той не желае все още да служи като свещеник, тъй като, по негови думи, се чувства все още недостоен да е свещеник. Освен че е отличник от Семинарията, Ивайло Попов е завършил и институт по туризъм.

Черквата видимо е в тежко състояние, вътре има влага, кръстът на купола на храма е килнат и  всеки момент ще падне. Преди време на кръста е имало щъркелово гнездо, но местен жител е стрелял по тях и те са го напуснали. Тогава кръстът се килнал. Преди няколко години от Софийска митрополия изпратиха екип да снима състоянието на камбанарията, която всеки момент ще се срути, и за да отпуснат средства, но ремонти така и не са започнати.

В момента няма и свещеник, обслужващ храма, който се отваря само за големи празници и погребения. Преди Ив. Попов да бъде назначен за клисар, задълженията на клисаря изпълняваше мюсюлманка, която е приела християнската вяра, след като се влюбила в православен християнин и станали семейство. Тя трябваше да получава по 30 лв. на месец, но от Архиерейското наместничество не й изплащаха и тази сума.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене