Кирил Жуглев – за Ковачевица, проблема с паркирането, лъжите и приписването на чужди заслуги!

Около 40 са постоянно живеещите жители на Ковачевица в момента, но амбициите на кметския наместник Кирил Жуглев са да съживи живота в селото и да съхрани духа на това уникално място, пише БНР. Странното е, че той имаше цял мандат да го направи но нищо не се случи по въпроса. 

  „През последните години в село Ковачевица направихме много неща. Например, с общи усилия и с дарения, изградихме параклиса „Свети дух“, прекарахме вода на параклиса „Свети Георги“, изчистихме екопътеките. – твърди Жуглев и забравя да спомене адския воден режим коет омъчи селото през лятото. Искахме да ремонтираме черквата, която се руши, по европейски програми, но нямаше статут. Вкарах документите в Министерство на културата и вече три години няма отговор- лъже пред БНР Жуглев, защото всичко това беше свършено от тогавашния кмет Минка Капитанова .Липсва само едно удостоверение, че черквата е паметник на културата и е първа категория от национално значение. Без този документ не можем да кандидатстваме за финансиране на цялостния ремонт на храма. Няма отговор защо не  получаваме този документ“ – коментира за Радио Благоевград Кирил Жуглев и забравя да спомене че стята своя фирма за ремонта.

Той е категоричен, че организираният вече две години Фестивал на камерната музика в Ковачевица, е едно от събитията, които наистина възраждат духа на селото и привличат все повече туристи в архитектурния резерват, особено през лятото. За този фестибал разбира се той няма никакво участие а само изпълнява заповед да помага.

  „За да бъде по-спокойно на всички, които посещават Ковачевица, а и за самите жители, предприехме действия да бъде направен паркинг, извън селото. Ще предложа на общинската сесия вътре в селото да не бъде допускано спирането и паркирането на автомобили, не в цялото село, а само за централната улица. Така ще могат хората да се разхождат спокойно“ – допълни Кирил Жуглев.

Той съобщи още, че ремонтираното Основно училище „Йордже Димитровъ“ в селото ще бъде превърнато в музеен кът, който ще разказва за историята и живота в Ковачевица, ще има и галерия за картини на известни художници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене