МВнР работи по организиране на изборите зад граница на 14 ноември 2021 г.

Министерството на външните работи на Република България работи по организиране зад граница на предстоящите на 14 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент и избори за народни представители.

С цел гарантиране правото на глас на сънародниците ни в чужбина, на ръководителите на задграничните ни представителства са дадени указания да създадат необходимата организация за изпълнение на всички дейности във връзка с подготовката на изборите, произтичащи от разпоредбите на Изборния кодекс и решенията на Централната избирателна комисия. Предприемат се необходимите по дипломатически път стъпки за получаване на съгласие от приемащите държави за провеждане на вота и за разкриване на избирателни секции на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, както и извън тях.

Към момента е поискано съгласие от 55 от общо 128 държави, включително такива с вторична дипломатическа акредитация.

В рамките на подготовката на вота зад граница до момента МВнР е извършило още следните дейности:

∙ Създадена е Работна група „Избори“;

∙ Установен е работен контакт с ЦИК;

∙ Извършена е необходимата организация задграничните ни представителства да предоставят информация за ограничителните мерки във връзка с пандемията от COVID-19, които биха имали отражение върху организацията на вота, като тя редовно ще бъде изпращана на ЦИК;

∙ Дадени са указания за изпращане на покани за международно наблюдение в изпълнение на международните ни ангажименти и съгласно Изборния кодекс;

∙ На официалния сайта на МВнР, както и на сайтовете на отделните дипломатически представителства, е разкрита рубрика „Избори 14.11.2021 г.“, в която се публикува важна информация, свързана с гласуването зад граница: https://mfa.bg/bg/izbori-2021. Конкретна информация за организацията на вота в отделните държави ще бъде публикувана и на сайтовете на дипломатическите и консулските представителства, както и в социалните мрежи.

Както и досега, за безпроблемното протичане на вота в чужбина МВнР ще разчита на изградената добра координация с екипите на задграничните ни представителства, както и на активното сътрудничество с представителите на българските общности зад граница, с чието неоценимо партньорство и сътрудничество стана възможно организирането на вота зад граница на предходните избори тази година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене