Любимият учител на коларовци издъхна 2 дни преди рождения си ден

75712-632x358

Петричкото село Коларово се прости с обичания и уважаван от всички учител по история и френски език Георги Гоцков. Той почина два дни преди осемдесет и осмия си рожден ден.

Георги Гоцков е емблематична личност за село Коларово. Автор е на книгата „Миналото на Коларово”, преди смъртта си споделял, че подготвя родова хроника. Мечтаел за второ издание на историческата си книга за Коларово. Бил е уволнен от работа за това, че се противопоставил на повелята на БКП за македонизацията на Пиринска Македония.

Гоцков бе погребан в последния ден на учебната година, когато учениците се разделят с учителите си. Бившите му ученици видяха в този факт символ на неговия живот. В продължение на три десетилетия той преподавал в училище „Васил Левски” в Коларово. Подготвял се за осемдесет и осмия си рожден ден на 16 юни, не мислил за смъртта.

„Той изграждаше личности. Всички ученици, на които беше класен ръководител, знаехме, че за нас има две връчвания на дипломите. Първото – от директора на училището на 15 юни, а второто – на рождения ден на класния – 16 юни, под кестена в неговия двор. Заради този кестен, който е на повече от 100 години, той промени плана на къщата си. По традиция учителят празнуваше рождените си дни под неговите клони. Тази година смъртта не му позволи да ни събере отново на рождения си ден под кестена”, разказаха ученици.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене