Колекторска фирма е новият собственик на бившия ресторант „Дриймс“, пострадал в големия пожар в Благоевград

Колекторската фирма „EOS Matrix” ЕООД е сред собствениците на имоти, които пострадаха при големия пожар, разразил се преди 2 седмици в сградите на ул. „Арсени Костенцев” в Благоевград. Дружеството е придобило ресторант „Дриймс“ след изкупуване на дълга на бизнесмена Владимир Миленков към банката, който заради необслужен ипотечен кредит бе принуден да се раздели с култовото заведение, което бе поставено под съдебен запор и обявено за публична продан.

Недвижимият имот остана затворен и при новите собственици, вероятно защото намеренията им не са свързани с инвестиционен интерес, а с неговата продажба. Пожарът обаче е увредил сериозно и бившия ресторант, а какъв е мащабът на щетите, ще стане ясно от оценката, която още не е приключила.

Значителни са щетите, които са нанесени и на магазина за оптика „ХиТ“ на д-р Тумбев и съдружника му Хлебаров, който се намира на партера. Медицинската апаратура в оптиката е увредена, има застраховка, но щетите са огромни.

„Досега винаги съм разчитал на себе си, много пъти ми се е случвало да падам и да се изправям. Този път обаче твърдо съм решен да си търся правата по законовия ред. Засега съм обнадежден, тъй като се проведе среща в общината на собствениците по Закона за етажната собственост. Изчакваме резултатите от проверката на компетентните органи и оценката на щетите”, каза д-р Йордан Тумбев.

Обследването на сградите, сред които най-сериозно пострада банката, чийто купол изгоря, бе възложено на екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

„Експертната комисия ще излезе със становище дали има конструктивни промени в сградата на банката, от което зависи какъв ще бъде ремонтът“, поясни кметът на Благоевград Илко Стоянов.

По предварителни прогнози покривът на емблематичната сграда Купола ще може да се възстанови без промяна на визията. Яснота може да има още утре, когато се очаква да постъпи експертният доклад на екипа от УАСГ. До произнасянето на специалистите достъпът до повечето сгради на ул. „Арсени Костенцев” остава затворен, тъй като се считат за опасни.

Припомняме, че според разследващите пожарът на 5 септември е умишлен, като заподозреният извършител е 43-годишният дупничанин Орлин Соколов, на когото бе наложена мярка от съда „задържане под стража“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене