Connect with us

Бизнес

Колекторска фирма е новият собственик на бившия ресторант „Дриймс“, пострадал в големия пожар в Благоевград

Published

on

Колекторската фирма „EOS Matrix” ЕООД е сред собствениците на имоти, които пострадаха при големия пожар, разразил се преди 2 седмици в сградите на ул. „Арсени Костенцев” в Благоевград. Дружеството е придобило ресторант „Дриймс“ след изкупуване на дълга на бизнесмена Владимир Миленков към банката, който заради необслужен ипотечен кредит бе принуден да се раздели с култовото заведение, което бе поставено под съдебен запор и обявено за публична продан.

Недвижимият имот остана затворен и при новите собственици, вероятно защото намеренията им не са свързани с инвестиционен интерес, а с неговата продажба. Пожарът обаче е увредил сериозно и бившия ресторант, а какъв е мащабът на щетите, ще стане ясно от оценката, която още не е приключила.

Значителни са щетите, които са нанесени и на магазина за оптика „ХиТ“ на д-р Тумбев и съдружника му Хлебаров, който се намира на партера. Медицинската апаратура в оптиката е увредена, има застраховка, но щетите са огромни.

„Досега винаги съм разчитал на себе си, много пъти ми се е случвало да падам и да се изправям. Този път обаче твърдо съм решен да си търся правата по законовия ред. Засега съм обнадежден, тъй като се проведе среща в общината на собствениците по Закона за етажната собственост. Изчакваме резултатите от проверката на компетентните органи и оценката на щетите”, каза д-р Йордан Тумбев.

Обследването на сградите, сред които най-сериозно пострада банката, чийто купол изгоря, бе възложено на екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

„Експертната комисия ще излезе със становище дали има конструктивни промени в сградата на банката, от което зависи какъв ще бъде ремонтът“, поясни кметът на Благоевград Илко Стоянов.

По предварителни прогнози покривът на емблематичната сграда Купола ще може да се възстанови без промяна на визията. Яснота може да има още утре, когато се очаква да постъпи експертният доклад на екипа от УАСГ. До произнасянето на специалистите достъпът до повечето сгради на ул. „Арсени Костенцев” остава затворен, тъй като се считат за опасни.

Припомняме, че според разследващите пожарът на 5 септември е умишлен, като заподозреният извършител е 43-годишният дупничанин Орлин Соколов, на когото бе наложена мярка от съда „задържане под стража“.

Advertisement
loading...

Бизнес

Нов бизнес: Ще правят кланица в село Баничан

Published

on

Нов вид бизнес за село Баничан предстои да се развива с инвестицията на „АГМ-Милев“ ЕООД. Дружеството се подготвя да инвестира в изграждане на кланица в местност Туфча. Дружеството е собственост на Александър Георгиев Милев с адресна регистрация на ул. „Юрий Гагарин“ 20 в град Гоце Делчев.

Тече 14-дневен срок за становища, констатации, мнения и възражения, за инвестиционното предложени. Необходимите документи са изпратени до Директора на РИОСВ – Благоевград и кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов.

За село Баничан това ще е нов вид дейност и инвестиция. Досега най-успешните фирми, работещи там, са тези за бутилиране на минерална вода и производство на пуканки.

Continue Reading

Бизнес

Нови работни места ще се открият с мандра в Лъжница

Published

on

Мохамед Хаджи иска да направи голяма мандра в село Лъжница. Това става ясно от внесеното от него инвестиционно намерение за „Изграждане на млекопреработвателно предприятие за сирене, кашкавал и други млечни продукти. Мандрата ще работи с капацитет от 5 тона преработено мляко дневно. Планира се базата млечния бизнес да се изгради в местност Граматиковица.

По искането на Мохамед Хаджи тече 14-дневен срок, в който могат да се дават становища, констатации, мнения и възражения. Документите са внесени до Директора на РИОСВ – Благоевград и кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Continue Reading

Бизнес

Пореден скок в цените у нас, този път за…

Published

on

През последната година строителните материали са поскъпнали с между 30 и 100 процента

С поне 25 на сто нараства себестойността на строителната продукция заради ръста на цените на строителните материали и увеличените разходи за заплати. Това заяви председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев.

Големи компании вече предпочитат да платят сериозни неустойки в размер дори на 0,5 млн. лв. и да се откажат от подписани договори, вместо да изпълняват контрактите на загуба, което може да доведе фирмите до фалит, обясни Терзиев.

През последната година строителните материали са поскъпнали с между 30 и 100 процента, като цената им продължава да се увеличава и това засяга всички дялове на строителния процес. Ръстът в цената на металите е над 100 процента, на бетона – 30 на сто, а на различните видове изолации средно около 40 на сто, уточни Терзиев.

Затова от КСБ настояват държавата да въведе механизъм, какъвто има в други европейски страни, при който според формула да се индексират цените на вече сключените договори за строителство, както с частни, така и с държавни възложители.

Индексацията да е в двете посоки – увеличаване стойността на договора при драстичен ръст на разходите и съответно намаление при спад на цените, предлагат от бизнеса.

Според експерти дадените аванси за изграждането на магистрала „Тракия” в момента спестяват на бюджета милиони левове, именно защото са платени предварително парите за доставка на вече поскъпналите строителни материали и техника.

Ако договорите се сключваха при днешни цени, те щяха да са между 20 и 40 на сто по-скъпи, обясниха специалисти пред „Труд”.

Continue Reading

Бизнес

Съпругата на зам.- кмета на Разлог ще вдига фабрика за алкохол и безалкохолни напитки

Published

on

Фабрика за алкохол и безалкохолни напитки иска да прави в Разлог Мария Чучулайна, съпруга на зам.- кмета в курортната община Иван Гюров. Има одобрен ПУП от 2017 г. Сега обаче Чучулайна е пуснала заявление от името на фирмата си „Редививус” с искане за продължаване на устройствената процедура в режим на свързано застрояване със съседен имот. Идеята е в кв. 72 в Разлог да се изгради фабрика за производството на високоалкохолни напитки, безалкохолни напитки и бутилиране на вода.

Със заповед от 5 октомври тази година на кмета на община Разлог е разрешено изработването на проект за изменение на ПУП-ПРЗ, проектът е разгледан и приет на заседание на комисията от 14 октомври 2021 г.
Платността на застрояване е до 70%, а височината на сградите до 10м.

Чучулайна има и хотелиерски бизнес в Разлог, но с фирма „Позитив ИМ”. През 2020-та година тя получи разрешение за ползване на минерална вода от ОбС до 2036 г.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ