Близо 300 000 души годишно ще използват обновените спирки на теснолинейката Септември-Добринище“

Пет гари и спирки по маршрута на теснолинейката Септември – Добринище облагороди биреният бранд Пиринско като част от дългосрочната си кампания „Навън с Пиринско“, която има за цел да популяризира освежаващите моменти на открито и връзката с природата.

Това лято в периода юли – август бяха обособени зони за отдих на малки, но живописни гари и спирки, които се нуждаеха от обновяване – Септември, Цепина, Аврамово, Св. Петка и Якоруда, като на локациите бяха поставени информационни табели с интересни места по маршрута на теснолинейката, които могат да бъдат разгледани от туристите.

По цялото трасе бяха монтирани общо 11 пейки за пикник, 2 единични пейки, 3 беседки за отдих и 3 информационни табели с подробна информация за региона, историята и маршрута на теснолинейката, както и възможностите за туризъм в района.

Изборът на гарите и спирките, нуждаещи се от облагородяване, е направен на база обща натовареност и поток от туристи, както и с цел да се изградят удобни зони за изчакване на влаковете. Местата, на които са поставени новите съоръжения за отдих, едновременно осигуряват комфорт на пътниците, докато изчакват следващия влак, и живописна гледка, на която да се наслаждават. Основната идея на проекта е да предостави на гражданите възможност да пътуват и да си почиват в една по-комфортна и приятна среда, както и да откриват нови природни маршрути в България.

Инициативата на Пиринско за облагородяване на спирките бе реализирана в партньорство с Български Държавни Железници, Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и Кристиан Ваклинов – основател на сдружението „За теснолинейката“, който е отговорен за нейното спасяване и опазване.

„Безспорно теснолинейката Септември-Добринище е световно богатство и смятам, че всички ние като българи трябва да сме горди с това великолепно съоръжение и да се грижим за неговото развитие. Комуникационната кампания и проектът за облагородяване на спирките от последните няколко месеца допринесоха значително за наблюдавания възход на туристическия интерес. Щастлив съм, че теснолинейката започна да добива визията, която хората очакват да има – подобно на други атракционни железници по света“, споделя Кристиан Ваклинов.

Пътниците, които изберат да се возят във „Вагон за Отдих – Пиринско“, могат да се насладят на леденостудена бира и да получат безплатен гайд с информация за теснолинейката и интересните маршрути по трасето.

Специални pop-up барове на Пиринско ще разхлаждат също така жителите и гостите на София и околността. Сред локациите са Витоша (Бистрица и Дендрариум); Вазовата Екопътека; Екопътеката на река Ерма и различни градски паркове в София. Всеки, който закупи две бири от pop-up баровете, може да участва за награда – билет за теснолинейката, раница за излет или още една бира Пиринско.

Кампанията „Навън с Пиринско“ продължава и през есента. В секцията „Преоткрий Родния край на Пиринско“ на интернет страницата www.навънспиринско.bg, потребителите могат да се насладят на виртуални гледки от прозореца на „Вагон за отдих Пиринско“, както и да се информират за местата, които могат да посетят или да изберат собствен маршрут чрез интерактивната карта на сайта. Тя позволява въвеждане на начална и крайна точка на пътуването и показва кои са интересните локации и забележителности около избраната дестинация. Така всички любители на пътешествията в България и в чужбина могат да планират пътуването си с теснолинейката по пътя Септември – Добринище, както и да се информират за разписанието на „Вагон за Отдих“ на Пиринско.

*По предварителни данни на Български Държавни Железници за 2021 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене