Connect with us

Бизнес

Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово с три подписани договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Мярка 1-4.1

Published

on

Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово с три подписани договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Мярка 1-4.1 „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие

Общият брой на подписаните по Мярка 1-4.1 „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие е три.

На 28.05.2021 г. е подписан административен договор със земеделския производител Стойчо Порязов.  Безвъзмездна финансова помощ в размер на 71 258,28 лв. се предоставя за реализиране на проект „Закупуване на земеделска техника“, като интензитета на помощта в размер на 50 % от общите допустими разходи.

Проектното предложение предвижда закупуването на нова земеделска техника за стопанството на Стойчо Порязов. С реализиране на проектните дейности ще бъдат постигнати следните резултати: повишаване на производителността на стопанството и качеството на произвежданата продукция; подобряването на условията на труд;създаване на устойчива заетост.

Изпълнението на проекта ще доведе до постигане на основните цели на проектапреструктуриране, модернизиране и развитие на наличните материални мощности, въвеждане на нови технологии в стопанството, модернизация на физическия капитал и повишаване на енергийната ефективност, опазване на компонентите на околната среда.

На 29.07.2021 г. се подписа договор за финансиране на проект „Закупуване на земеделска техника за повишаване на селскостопанската производителност и по-ефективно използване на ресурсите в земеделското стопанство“ с „ЛИМО БУЛС“ ЕООД. Безвъзмездната финансова помощ в размер на 78 200,00 лв. се предоставя за закупуването на нова земеделска техника, като с реализиране на проектните дейности ще бъдат постигнати следните резултати: повишена селскостопанска производителност, обем на продукцията и поефективно използване на ресурсите; биоразнообразие, екосистемни услуги и функционалност на почвите; новаторски продукти и услуги за интегрираната верига на доставките.

С изпълнението на проекта ще се постигне преструктуриране, модернизиране и развитие на наличните материални мощности, въвеждане на нови технологии, модернизация на физическия капитал и повишаване на енергийната ефективност в стопанството, опазване на компонентите на околната среда.

На 13.09.2021 г. е подписан договор за финансиране на проект на земеделски производител Велин Бандрев. Безвъзмездната финансова помощ в размер на 29 328,00 лв. се предоставя за реализирането на проект „Закупуване на прикачен инвентар за нуждите на ЗП Велин Бандрев за производство на картофи“. Интензитетът на помощта в размер на 60 % от общите допустими разходи.

Проектното предложение предвижда закупуването на нова земеделска техника за нуждите на стопанството на Велин Бандрев. С реализиране на проектните дейности ще бъдат постигнати следните резултати: увеличаване на производствените материални активи; повишаване на енергийната ефективност; повишаване на конкурентоспособността и подобряване условията и безопасността на труд.

Основните цели на проекта са подобряване качеството на продукцията, подобряване на ефективността на използваните при производството суровини/семена, торове и препарати за растителна защита, щадящи растенията и без опасност за човешкото здраве, подобряване и модернизиране на производството и адаптирането ме в съответствие с предвижданите пазарни тенденции.

Подписаните договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ се финансират по  Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

–––––––––––-–––––– www.eufunds.bg––––––––––––––––––

Подмярка 19.4 „Текущи разходи и популяризиране на стратегия за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони.

Бизнес

Турция строи високоскоростна ЖП линия до България

Published

on

Турция строи високоскоростна железопътна линия до границата с България, предаде БТА.

В момента международният пътнически влак София – Истанбул е спрян, валидно от началото на глобалната пандемия през март 2020 г. Единствените международни влакове, пътуващи от България сега са за Крайова и за Букурещ. Те пътуват ежедневно.

Близо половината от участъка между Черкезкьой и Капъкуле вече завършена, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Железопътната линия се изгражда от Халкалъ, станция в границите на градската железница на Истанбул, към Капъкуле, което се намира на границата с България край Капитан Адреево.

В момента тече усилена дейност по изпълнението на проекта за участъка Черкезкьой – Капъкуле с дължина 153 км. Той предвижда изграждането на две жп линии с 53 подлеза, 59 надлеза, 16 моста, два тунела и 194 отвора и три виадукта. Към момента вече е изграден близо половината от този участък.

Когато целият проект бъде завършен, времето, необходимо да се стигне с влак от Халкалъ до Капъкуле, ще бъде намалено от 4 часа на час и половина. Товарните превози ще преминават за два часа и половина, вместо за шест часа, както е в момента.

Continue Reading

Бизнес

Нов бизнес: Ще правят кланица в село Баничан

Published

on

Нов вид бизнес за село Баничан предстои да се развива с инвестицията на „АГМ-Милев“ ЕООД. Дружеството се подготвя да инвестира в изграждане на кланица в местност Туфча. Дружеството е собственост на Александър Георгиев Милев с адресна регистрация на ул. „Юрий Гагарин“ 20 в град Гоце Делчев.

Тече 14-дневен срок за становища, констатации, мнения и възражения, за инвестиционното предложени. Необходимите документи са изпратени до Директора на РИОСВ – Благоевград и кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов.

За село Баничан това ще е нов вид дейност и инвестиция. Досега най-успешните фирми, работещи там, са тези за бутилиране на минерална вода и производство на пуканки.

Continue Reading

Бизнес

Нови работни места ще се открият с мандра в Лъжница

Published

on

Мохамед Хаджи иска да направи голяма мандра в село Лъжница. Това става ясно от внесеното от него инвестиционно намерение за „Изграждане на млекопреработвателно предприятие за сирене, кашкавал и други млечни продукти. Мандрата ще работи с капацитет от 5 тона преработено мляко дневно. Планира се базата млечния бизнес да се изгради в местност Граматиковица.

По искането на Мохамед Хаджи тече 14-дневен срок, в който могат да се дават становища, констатации, мнения и възражения. Документите са внесени до Директора на РИОСВ – Благоевград и кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Continue Reading

Бизнес

Пореден скок в цените у нас, този път за…

Published

on

През последната година строителните материали са поскъпнали с между 30 и 100 процента

С поне 25 на сто нараства себестойността на строителната продукция заради ръста на цените на строителните материали и увеличените разходи за заплати. Това заяви председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев.

Големи компании вече предпочитат да платят сериозни неустойки в размер дори на 0,5 млн. лв. и да се откажат от подписани договори, вместо да изпълняват контрактите на загуба, което може да доведе фирмите до фалит, обясни Терзиев.

През последната година строителните материали са поскъпнали с между 30 и 100 процента, като цената им продължава да се увеличава и това засяга всички дялове на строителния процес. Ръстът в цената на металите е над 100 процента, на бетона – 30 на сто, а на различните видове изолации средно около 40 на сто, уточни Терзиев.

Затова от КСБ настояват държавата да въведе механизъм, какъвто има в други европейски страни, при който според формула да се индексират цените на вече сключените договори за строителство, както с частни, така и с държавни възложители.

Индексацията да е в двете посоки – увеличаване стойността на договора при драстичен ръст на разходите и съответно намаление при спад на цените, предлагат от бизнеса.

Според експерти дадените аванси за изграждането на магистрала „Тракия” в момента спестяват на бюджета милиони левове, именно защото са платени предварително парите за доставка на вече поскъпналите строителни материали и техника.

Ако договорите се сключваха при днешни цени, те щяха да са между 20 и 40 на сто по-скъпи, обясниха специалисти пред „Труд”.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ