Община Благоевград създава Фонд за подпомагане на умни и даровити деца

Общинският съвет в Благоевград отпусна еднократна финансова помощ от 3000 лева за едно умно дете, което ще следва в Софийския университет. 19-годишният Антонио ще може спокойно да покрие първите си разходи в столицата, където ще учи специалност „Софтуерно инженерство“.

Молбата за финансова подкрепа бе гласувана единодушно от местния парламент. На днешната сесия се роди и идеята, подкрепена от кмета Илко Стоянов, догодина Община Благоевград да учреди Фонд за подпомагане на умни и даровити деца. В момента от общинския бюджет се подпомагат единствено социално слаби граждани, както и такива, които имат нужда от лечение. Според градоначалника Илко Стоянов, е време Общината да започне да провежда политика и за подкрепа на точно такива деца.

Антонио е завършил средното си образование през изминалата учебна година в Природо – математическа гимназия „Акад. Сергей Корольов“ – Благоевград с отличен успех. Тази година той ще бъде студент в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност софтуерно инженерство. Приет е още в университетите: University of Manchester, University of Edinburgh, University of Bristol, University of Glasgow, но е избрал да остане в България. През изминалите 5 учебни години е награден с множество грамоти и медали от престижни състезания и олимпиади.

Майката – Мария Славева Георгиева, която е социален работник, отглежда сама 19-годишния Антонио и 16-годишната Моника.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене