С мероприятие отбелязаха професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград

701a384b90f824c8af561a985492de1bС учение, гасене на пожар и евакуиране на деца от детска градина, „отработиха“ днес огнеборците от Благоевград.

За щастие воят на сирените на протовопожарните автомобили по ул. „Марица“ в областния град бе с учебна цел.

Четирите противопожарни автомобила на РС ПБЗН-Благоевград пристигнаха една след друга в 9.30 часа пред ОДЗ „Детски свят“. След това огнеборците се разгънаха и разпънаха линията за гасене на „пожара“. Строени по групи питомците на детската градина с интерес наблюдаваха действията на батковците огнеборци. Докато огнеборците се разгъваха, учителките им ги запознаваха как да реагират при пожари, земетресения и други бедствия. Повечето от децата, наблюдавайки действията на огнеборците скачаха от радост и ги приветстваха, докато някои от най-малките просто се разреваха от воя на сирените.

След като „пожарът“ бе загасен, настъпи истинската радост за децата. Батковците им показаха техниката, с която работят, а много от тях се качиха в лъскавите и нови противопожарни автомобили. Момчетата с радост слагаха каски. След това няколко деца имаха възможността сами са направляват струята с вода, с която се гасят истинските пожари.

След като учението приключи, всички групи от детското заведение изпратиха, махайки с ръце за довиждане батковците-пожарникари. Болшинството от момчетата днес решиха, че като пораснат ще станат пожарникари.

„Днешното мероприятие е във връзка с професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и седмицата на протовопожарната безопасност. С учението днес целим популяризиране на професията, чрез информационно-разяснителна капания и демонстрация на техниката и начина на работа на служителите ни“, каза Боян Кондуров, началник Районна служба ПБЗН-Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене