На днешния ден Православната църква отбелязва деня на св. Людмила Чешка

На 16 септември имен ден празнуват всички с имена, които означават „любим на народа“

На този ден православната църква отбелязва деня на св. Людмила Чешка. Света мъченица Людмила, княгиня Чешка била омъжена за чешкия княз Боривой. И двамата приели свето Кръщение от Св. Методий.

Те искали да просветят в истинната вяра и своите поданници и построили няколко църкви. Но княз Боривой умира млад и оставил жена си вдовица, която водела строг, благочестив живот.

Тя продължавала да се грижи за Църквата и по време на управлението на нейния син Вратислав. Вратислав бил женен за Драгомира – техният син носел името Вячеслав.

След смъртта на бащата на престола застанала наследникът, но възползвайки се от младостта и неопитността му, майка му (Драгомира) започнала връща в страната езически обичаи и нрави. св. Людмила се възпротивила на това, но Драгомира се опитала да я убие.

След неуспешният опит, св. Людмила напуснала чешката столица и се усамотила в крепостта Течин. Легендата разказва, това не било достатъчно и Драгомира изпратила нови убийци, те нападнали св. Людмила докато се молила и изпълнили заповедта.

Мощите на св. мъченица Людмила са пренесени в Прага в църквата „св. Георги“ и са дълбоко почитани и посещавани, защото извършват изцеления.

На 16 септември имен ден празнуват всички, които носят името Людмила (името е от славянски произход и означава „любим на народа“ или „който обича хората“) Людмил, Люси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене