Connect with us

Новини

Ковид отложи фестивала в село Баня и серия тържества в Разлог

Published

on

За втора поредна година противоепидемичните мерки в страната отлагат един от най-обичаните фестивали в разложкото село Баня – „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“, който стартира през 2016 година по инициатива на тогавашния кмет Мария Юрганчева и тази година трябваше да отбележи юбилейното си пето издание. Изключително висок е бил интересът към събитието тази година. 25 самодейни групи и над 400 участници от цялата страна са били заявили участие.

„21 групи бяха потвърдили участие, други четири бяха заявили желание да се включат, но изчакваха да се обявят новите мерки и да има яснота за провеждането на масови мероприятия. Интересът беше изключително висок, имахме заявки от Сандански, Струма, Пирин, от Дупница, Велинград, Варвара и много други места. За около 400 участници имахме потвърждение, преди да са ясни мерките в заповедта на министъра, която влезе в сила 3 дни преди крайния срок за записване, който бяхме обявили. Мисля, че броят на участниците щеше да надхвърли 500 души“, каза секретарят на НЧ „Просвета“ Надежда Кехайова.

На територията на община Разлог се отлага не само фестивалът в Баня, но и всички масови мероприятия, включително празника на Разлог, който е идния месец и традиционно е съпътстван с редица спортни и културни мероприятия. Как ще бъде отбелязан празникът ,тепърва ще се обсъжда, но засега Заповедта на министъра на здравеопазването е категорична и забранява събития, на които потокът от хора не може да бъде контролиран.

„Заповедите трябва да се спазват и затова отлагаме всички масови мероприятия. Ще почетем празника на Разлог, защото това е паметна дата за града ни, но ще бъде нещо формално”, каза кметът Красимир Герчев.

Традиционно честванията по случай Освобождението на Разлог започват с тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение” и продължават с вдигане на знамето на Република България и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. В предходните години на събитието винаги присъстват армейци от военното формирование в Благоевград, което придава тържественост и тежест на събитието.

Засега заповедта на министъра позволява мероприятия с до 60 души на открито, но не е ясно дали до 11 октомври, когато е Празникът на Разлог, няма да е в сила нова заповед.

Не се отлага утрешното събитие по случай 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание, но то ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки. Предвидено е поднасяне на венци и цветя пред паметника на Яворов в градския парк на Разлог, пред бюст-паметника на баба Магделина Юрукова и паметника до Исторически музей – гр. Разлог. Там ще бъде извършена панихида и ще бъде отдадена почит към героизма на участниците и жертвите в Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание.

Политика

Вижте колко жители в Якоруда, Гърмен, Гоце Делчев… се смятат за турци!

Published

on

Близо половината от жителите на Якоруда се смятат за турци, според данните от преброяването на населението у нас. 49,3% от населението в малката община са се самоопределили към турската етническа общност. След това се нарежда Белица, където 30% от хората се считат
за турци, Гоце Делчев с 24%, Гърмен с 15%, Сатовча с 8,7% и Хаджидимово с 7,7%.

Лицата от ромската етническа група са разпределени във всички общини в областта. Най.голям е делът на ромите в Гърмен с 12,4% и Петрич с 5,6%.

Българската етническа група обхваща 251 097 души. Турската етническа група е втората по численост със 17 027 души. Ромският етнос е третият по численост и наброява 9 739 души. Като македонци са се определили 81 души в областта.

Вероизповеданието е въпросът, на който делът на неотговорилите лица е най-висок, тъй като при анкетирането този въпрос бе по желание. Лицата, определили се към източноправославното християнско вероизповедание, са 196 942 в Пиринско. Мюсюлманско вероизповедание имат 40 667 души или 16% от жителите на областта. От тях мюсюлманско сунитско е вероизповеданието на 39 831 души, а мюсюлманско шиитско на 503-ма жители в Пиринско.

Continue Reading

Крими

Бум на дрогирани шофьори по пътищата в Пиринско

Published

on

В хода на извършена, около 10:05 часа на 24.09.2021 г. на ул. „Даме Груев“ в гр. Петрич, проверка на лек автомобил „Мицубищши“ с 20-годишен водач от гр. Петрич, от полицейски служители на РУ-Петрич е установено, че мъжът шофира след употреба на наркотични вещества. Същият е задържан със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е бързо производство.

Около 10:00 часа на 25.09.2021 г. на ул. „Малешевска“ в гр. Сандански, от полицейски служители на РУ-Сандански е спрян лек автомобил „Алфа Ромео“, управляван от 26-годишен благоевградчанин. С техническо средство е установено, че водачът е шофирал след употреба на упойващи вещества. Лицето е задържано със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е бързо производство.

Със заповед за задържане до 24 часа е задържан 30-годишен от гр. Петрич, около 21:35 часа на 26.09.2021 г. по ул. „Рокфелер“ в гр. Петрич, същият е управлявал лек автомобил „Тойота Корола“, след като е употребил наркотични вещества. По случая е образувано досъдебно производство.

При извършена, около 12:55 часа на 24.09.2021 г. на бул. „Св. Димитър Солунски“ в гр. Благоевград, проверка на лек автомобил „БМВ“ с 37-годишен водач от гр. Благоевград, от полицейските служители е установено, че водачът на автомобила шофира без свидетелство за управление на МПС.

Continue Reading

Новини

Фото конкурс в Гоцеделчевско за Деня на народните будители

Published

on

Ротари клуб – гр. Гоце Делчев организира фотоконкурс за Деня на народните будители. Поканени да участват във фотолюбителската проява са всички ученици от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча в три възрастови групи. Снимките могат да се изпращат на e-mail до 22 октомври 2021 г. Наградите ще бъдат връчени на 1 ноември – Ден на народните будители, уточняват от Ротари клуба.

.

.

Continue Reading

Новини

Туристическият бранш подкрепя протеста на Националната конфедерация на автобусните превозвачи

Published

on

Националният кризисен щаб за спасение на туризма в България, създаден от най-големите обединения на туризма у нас – Алианс на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ), категорично подкрепя националния протест, организиран от Националната конфедерация на автобусните превозвачи, който ще се проведе в цялата страна на 28 септември между 10 и 12 часа.Това съобщава в социалната мрежа, БАЗ.
В София събитието стартира пред храм-паметника „Александър Невски“.
Подкрепяме и се присъединяваме към усилията на колегите да защитят правото си на труд и отправяме апел към своите членове да подкрепят справедливите искания на протеста.
Отново подчертаваме, че здравните мерки, налагани на бизнеса трябва задължително да бъдат придружени от ефективни икономически и социални за запазване на служителите и за оцеляване на фирмите.
Отново подчертаваме, че прилаганите към настоящият момент икономически мерки са неприложими и неефективни!
Наясно сме, че глобалната здравна криза КОВИД 19 нанесе огромни щети върху икономическия живот в световен мащаб. За нас сега е най-важно да бъдат опазени здравето и живота на хората и на нашите служители, но здравните мерки трябва да са ефективни, като не водят до ликвидиране на отделни сектори от бизнеса.
От Националния кризисен щаб за спасение на туризма в България сме категорични, че ще продължим да предприемаме всички позволени от закона действия, за да гарантират правото на работа на компаниите и на своите служители, с една основна цел – да съхраним този важен за икономиката на страната ни структуроопределящ отрасъл!

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ