Сандански: 8 съветници и народният представител Атанас Стоянов внесоха предложение Спортно училище да се нарича „Пейо К. Яворов“

Вече имаше опит за училището да получи име – „Иван Славков“ или „Спартак“, но предишният състав на Общински съвет не възприе нито едно от тях

Осем общински съветници от Сандански и народният представител от Патриотичен фронт Атанас Стоянов внесоха в местния парламент предложение Спортно училище да се нарича „Пейо К. Яворов“.

„Пейо Яворов е една от най-паметните и талантливи личности в българската литература. Преведени на десетки езици, неговите стихове и драматургия завинаги са се утвърдили като неизменна част от българската и световна литературна класика. Житейската съдба на Яворов е трайно свързана и с освободителните борби на българите в Македония в началото на XX век. Съдбата и свободата на Македония се оказва неговата най-голяма слабост и орисия. Един от най-верните съратници на Гоце Делчев и Тодор Александров, Яворов се посвещава изцяло на великото освободително дело“, се казва в предложението.

Вносителите припомнят, че като четник, войвода, редактор на революционни печатни издания, първи кмет на Неврокоп, Яворов е безспорният обществен авторитет за целия Пирински край, а като активен участник в Балканската освободителна война през 1912 г., неговата чета, съвместно с българската армия, носи свободата в много селища от Пиринска Македония.

Както е добре известно за особени заслуги Яворов е награден и с „Почетен кръст за храброст“. Заслужено, неговото име да носят населени места, обществени организации, училища, читалища, улици и площади.

„За всяко училище, наред с успехите на неговите възпитаници, е гордост да има патрон и да носи името на личност, съществено допринесла за националния и световен напредък. Ето защо за обществеността в Община Сандански трайният спомен за бившето оздравително училище се свързва с името на големия поет и революционер – Пейо К. Яворов“, се казва още в предложението.

Ако то бъде прието с решение на Общински съвет, кметът на Община Сандански ще извърши всички необходими правни действия, съвместно с други държавни и общински институции, за утвърждаване името на Спортно училище „Пейо Яворов“ – град Сандански.

Вносители на предложението са:

1. Атанас Стоянов – народен представител от Патриотичен фронт.
2. Николай Шаламандов, Светослав Иванов, д-р Георги Панчев и Панчо Панчев – общински съветници от ПП ВМРО.
3. Живко Иванов и д-р Виолета Ждрапанска – общински съветници от ПП НФСБ.
4. Евгени Панайотов и Янко Ангелов – общински съветници от ПП Народен съюз.

КРАТКА НОВА ИСТОРИЯ

През 2011 г. с решение №38/24.03.2011г. на Общински съвет – Сандански и Заповед № РД-12/13.06.2011 г. на Министъра на образованието, младежта и науката, СООУ „Пейо Яворов“ – грас Сандански, бе преобразувано в общинско Спортно училище – град Сандански.

Решението за оптимизация и преструктуриране се оказа правилно, предвид ежегодно увеличаващия се интерес към новообразуваното училище и нарасналия брой ученици в него.

Впоследствие имаше опит за училището да получи име. Бяхо предложени „Иван Славков“ и „Спартак“, но предишният състав на Общински съвет не ги прие.

Неотдавна Атанас Стоянов пое пред бившия директор на СООУ „Пейо Яворов“ Славчо Симеонов предложението за преименуване на учебното заведение да бъде внесено в Общински съвет.

Вероятно още на декемврийската му сесия то ще бъде гласувано и прието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене