Поне 1300 лева заплата ни трябва, за оцелеем през зимата

Не по-ниска заплата от 1300 – 1350 лева трябва да получава всеки българин, за да може да понесе ценовия шок тази есен и зима. Очакванията са в края на годината издръжката на тричленно домакинство (двама възрастни и едно дете) да поскъпне с 4-5 на сто, което означава и двамата в семейството да работят и да се подписват месечно срещу средно 1350 лева, или общо 2700 лева. Това сочат изчисленията на КНСБ в последното им експресно проучване за динамиката на цените на основни хранителни и нехранителни стоки.

Поскъпването е заради драстичния скок на петрола и на природния газ на международните борси, както и рекордния скок на тока за бизнеса в България, което се дължи на криворазбраната му регулацията. На много места в Европа бизнесът също регистрира много скъп ток, но нашият се оказа два пъти по-скъп.

Ще ни стигне ли заплатата? Заплатата, посочена от синдиката като „достатъчна“, за да не промени домакинството обичайния си начин на живот, е по-ниска от средната за страната. По данни на НСИ за второто тримесечие на тази година тя е 1525 лева, а ​ средното възнаграждение за област Благоевград, което е дъното на класацията за страната, е 999 лева.

Най-тежките месеци за семейния бюджет тепърва предстоят. Увеличението на цените на тока и парното ще окажат пряко влияние за нарастване на издръжката на живота. През летните месеци тези разходи са по-малки и част от домакинствата заделят средства оттогава, за да поемат по-високите зимни сметки.

Хляб – два лева, олио – четири. За една година олиото е поскъпнало с 43%. Регистрира се увеличение на цените и при хлебните изделия. Самун “Добруджа“ нараства с 4.2%, при това килограм пшенично брашно отчита ръст със 7.3%. Наред с това хлебопроизводителите заявяват повишаване през септември на цените на хляба с минимум 10 ст. като следствие от скъпия ток. Очакванията са килограм хляб в края на годината да струва около 1,80-2 лв. Противно на логиката, скачат цените на сезонния зарзават. Средната цена на доматите е 2,65 лв., при 2,25 лв. преди година. Ръст на цените се наблюдава и при плодовете.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене