Гръцкият бизнесмен Й. Козас: От 28 г. имам цех за маслини в Благоевград, плащам данък половин милион лева годишно, а от НАП ми отказаха документ, не били сигурни, че съм аз…

Гръцкият бизнесмен Йоанис Козас, който от три десетилетия има цех за маслини в Благоевград, бил изправен пред неочакван проблем. Вчера той отишъл в ТД на НАП, за да изиска удостоверение за платени данъци, но от там му отказали, тъй като се оказало, че има разминаване в цифрите на личния му номер в документа за пребиваване в България и ЕГН-то в личната карта. Ето какво разказа за създалата се ситуация бизнесменът пред репортер на „Струма“:

„Удостоверението за платени данъци ми е необходимо, за да го представя пред гръцките власти, че имам бизнес в България, за да бъде освободен малкият ми син от военна служба, който навърши пълнолетие и получи повиквателна от армията. И двамата ми синове са с двойно гражданство. Аз развивам бизнес от 28 г. в Благоевград , плащам заплати на 190 работници и годишен данък от половин милион лева. Днес обаче ми отказаха удостоверение за платени данъци, тъй като не били сигурни дали съм „аз“ заради разлика в ЕГН и в личния номер в документа за пребиване. Оттам се наложи да отида в полицията в служба „Миграция“, за да получа от тях документ. Загубих доста време в ходене по институциите и плащане на пари, за да получа един документ. В НОИ също ме прехвърляха от един офис към друг. Аз съм болен човек, а миналата година, когато ми се наложи да постъпя в българска болница, се усъмниха дали съм платил здравните си осигуровки. Така ли помага българската държава на чуждестранните инвеститори ? Аз съм грък и като грък ще умра, но живея тук и тук плащам данъците си”, каза бизнесменът Йоанис Козас.

За повече яснота и информация се обърнахме към директора на ТД на НАП – Благоевград Катя Янчовичина, която направи проверка. Оказа се, че след 2007 г. с влизането на България в ЕС е въведено изискване за унифициране на данните в личния номер в документа за пребиваване, който е издаден на чужденеца, и ЕГН. Това е причината, поради която е било отказано удостоверение на гръцкия бизнесмен.

Процедурата, която трябва да бъде извървяна за актуализиране и унифициране на личните данни, минава през две стъпки. Първата е получаване на удостоверение от служба „Миграция“ в ОД на МВР – Благоевград, в която са регистрирани двата идентификатора – ЕГН и личен номер на чужденеца. Удостоверението оттам се получава лично, а не по служебен път. След като се сдобие с него, гръцкият бизнесмен ще трябва да подаде заявление за обединение на двата идентификатора – личен номер и ЕГН, което ще бъде въведено в системата на НАП. След това гръцкият бизнесмен ще получи изисканата данъчноосигурителна информация, която се предоставя лично на него или на упълномощено лице, съгласно Данъчноосигурителния процесуален кодекс.

Потърсен за коментар, директорът на ТП на НОИ – Благоевград Илиан Георгиев бе категоричен, че те ползват данните на НАП.

Оказа се, че случаят на бизнесмена Йоанис Козас не е изключение. В данъчната служба има и други идентични казуси, основно с гръцки граждани, които не били запознати с въведените преди 15 г. изисквания. Това показва колко важна е информацията, която очевидно не е достигнала до бизнесмените.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене