Connect with us

Uncategorized

Министър Кирил Петков: Благоевград може да бъде икономически пример за България

Published

on

Министърът на икономиката Кирил Петков, кметът на Благоевград Илко Стоянов и президентът на АУБ Дейвид Еванс проведоха работна среща на тема „Регионално икономическо развитие. Как образованието и иновациите повлияват на местната икономика“. Във форума взеха участие успели благоевградски алумнита, с които бяха обсъдени възможности за икономически подем на областния център.
Сред основните акценти бе създаване на Икономически борд, в който да бъдат включени собствениците на бизнеси в Благоевград, от една страна, и висшите учебни заведения, от друга.
Министър Петков благодари на кмета Илко Стоянов, който декларира абсолютна готовност за съдействие на всички страни, работещи за икономически просперитет на Благоевград.
„Ако се използва цялата енергия на студентите, общината има реален шанс да напредне много бързо“, каза Кирил Петков.
В рамките на срещата беше обсъдена и идеята за организиране на инициативи на състезателен принцип, в които студентската общност разработват стратегически планове за развитие, като ги предлагат за реализиране на Община Благоевград.
Кирил Петков пое ангажимент за бъдещи разговори с Българска банка за развитие, в посока осигуряване на част от наградния фонд за най-успешните такива.
По време на срещата в Благоевград беше коментиран и проблемът с корупцията на различни нива в страната. „Кметът Илко Стоянов твърдо застава зад стратегията „Общини без корупция“, за което му благодаря. Имаме воля и енергия да бъдем част от промяната“, коментира още Кирил Петков.
В рамките на форума участие взеха още заместник-кметът по „Европейско развитие, образование и иновации“ Дамян Качулски, Гергана Муртова, директор на Дирекция „Икономическо развитие, ,Карина Улучева, зам.-ректор „Стратегия и институционална ефективност“, АУБ, Светозар Георгиев, основател на „Телерик“, Димитър Станишев, служител в Немското посолство и успели възпитаници на учебните заведения в Благоевград.

Uncategorized

Заслужено признание отдаде Дупница на Димитър Димов

Published

on

Заслужено признание отдаде Дупница на Димитър Димов навръх своя празник 19 октомври. Големият български писател бе удостоен посмъртно със званието „почетен гражданин”.

Предложението бе гласувано на тържествена сесия на Общинския съвет. Отличието прие Сибила Димова, дъщеря на писателя. За връзката му с Дупница говори уредникът на къща музей „Димитър Димов“, д-р Милена Катошева. Същият приз получи и ген. Венцислав Мутафчийски, който отсъства от церемонията.

С „почетен знак” на община Дупница бяха удостоени петима местни лекари, отличили се в борбата с COVID-19. Празникът завърши с молебен за здраве на площад „Свобода”.

Continue Reading

Uncategorized

Днес почитаме Свети Йоан Риски Чудотворец

Published

on

Днес, 19-ти октомври, православието почита Свети Йона Рилско Чудотворец. Считан е за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патрон на българските будители, още приживе наричан „земен ангел“ и „небесен жител“.

 

Continue Reading

Uncategorized

Четвъртокласници на Трето основно дариха книжки и играчки за детско отделение в болницата в Гоце Делчев

Published

on

Благотворителността не е непозната на учениците от IV А клас с учители Мария Канатова и Нели Лапчева и от IV Б клас с учители Катерина Щранкова и Любка Гулева. Затова с ентусиазъм приеха и подкрепиха идеята на учителите си за организирането на кампания, с която да дарят свои или новозакупени книжки и играчки.

Седмица бе необходима на четвъртокласниците, за да съберат даренията, мотивирани от факта, че когато децата се лекуват, е добре да са в приветлива, подходяща за тях среда. Осъзнаха, че така могат да направят престоя на всяко дете в болница по-приятен.

Поредната екипна проява се осъществи на 18.10.2021 г., когато четвъртокласниците от Трето основно училище „Братя Миладинови“, ръководени от своите учители, посетиха местната болница „Иван Скендеров“, за да предадат събраните дарения от детски книжки и играчки на детското отделение в лечебното заведение.

Continue Reading

Uncategorized

Община Петрич започва процедура за придобиване в собственост на държавни имоти в НПМ „Самуилова крепост“

Published

on

Община Петрич внася предложение до съветниците за решение -безвъзмездно да бъде придобит имот, който е държавна собственост, в НПМ „Самуилова крепост“. Мотивите към предложението са, че в част от имота на обекта, държавна собственост, се намират находки от археологически разкопки, свързани с историческите събития в района. На това място е открита също изградената от цар Самуил отбранителна система, дълга 8 километра – от Беласица до Огражден, а на хълма е вдигната крепост, защитена от три вала и два рова. Една част от земята в НПМ „Самуилова крепост“ е общинска собственост, но има два съседни имота, които са държавна собственост.

Идеята на общинското ръководство в Петрич е да бъде възможно надграждането в развитието на обекта в туристически аспект. За целта ще се използват собствени средства, както и кандидатстване по проекти за външно финансиране. Това ще бъде възможно само, ако Община Петрич придобие безвъзмездно от Държавата тези имоти и същите бъдат присъединени към НПМ „Самуилова крепост“, за да се използват. Предложението ще бъде внесено за обсъждане и гласуване на заседание на Общински съвет – Петрич.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ