Благоевград – древен и модерен

 

 Строим магистрала „Струма”, строим я от вече близо 7 години…говорим я, мечтаем я…буквално я сънуваме и през деня… Във ва­жен момент от нейното изгражда­не откриваме стар, античен тър­говски център на няколкостотин метра от самия Благоевград, за който има основателни предпо­ложения, че това тържище всъщ­ност преминава в много по-голям град и че това всъщност може да се окаже Скаптопара – предшест­веникът на днешен Благоевград.

Всичко това изглежда като при­казка – древна, мистична и много пленяваща за нас благоевградча­ните история…Ние тук сме особен народ, хем сме градски чеда, хем не го осъзнаваме…Добре дошло за управляващите. Нищо про­тив, но не съвсем. Не знам дали всички археолози, които работят за разкриването на този древен римски град, който може да е и небезизвестната Скаптопара, са наясно, какво всъщност са откри­ли.

Всички се чудим и се маем, дали това, дали онова, но като един вечно търсещ добрия из­ход Мойсей, ще попитам, къде е отговорният археолог доцент д-р Здравко Димитров от Национал­ния археологически музей към БАН и какви ги плещи този чо­век?! Ще припомня, че той преди дни каза: „На този етап измества­не на трасето(магистралата) не се налага, тъй като тази част от структурите, които откриваме, е доста лабилна(?!). Доста пари ще отидат за реставрирането”. Умопомрачително! Представете си сега как това излиза от устата на френски, немски или италиан­ски археолог?! Аз не мога да си го представя. Според този учен, обектът не е важен…Той не разби­ра, че след 50 години е възможно магистралата да я няма, но зна­чението на този римски град ще остане непреходно и огромно, за­щото той ни дава част от пъзела на Античността, която е основа на европейската и нашата циви­лизация!

Чудя се кой ни дава право да казваме, че обектът не е от значение?! Нима в европейския контекст на това събитие този град не е ценен?! Той е забеле­жителен с неговата си специфич­на ценност и уникалност! Да не говорим, че на Благоевград му липсваха твърде много точно та­кива древни останки и артефакти, каквито има в София, Варна, Пло­вдив, Русе, Стара Загора и т.н.. Те именно допълват и доизграждат така желаната градска културна среда.

Много е важно в случая, какво е становището и на директора на Регионален исторически музей – Благо­евград, който, забележете, е доктор точно по археология. Та д-р Христина Цонева изглеж­да и тя послуш­но мълчи, може би да не затруд­нява спазване­то на сроковете на АПИ, та ма­гистралата да премине в ука­заното време по средата на римския град…

Всъщност на тези двамата ще им кажа, че тук става въпрос за обществен диалог, който в случая е нарушен. Някой иска еднолично и под масата, далеч от публичен дебат, да реши бързо този случай. Ако сега вземем решение да заси­пем този античен град, то това вече става прецедент, който ще се из­ползва за следващ такъв подобен случай ! И после не се чудете ,че ев­ропейците ни гледат с презрение…

Може би решението на този казус по спасяването на този исторически обект е именно в Европа. Явно ние нямаме необхо­димите сили, воля и култура да се справяме сами с толкова прости за решение случаи.

Някъде тук трябва да попитаме и за мнението по този въпрос на Югозападния университет „Нео­фит Рилски”. Изглежда обаче там нямат мнение по злободневна­та тема. Коментарът е излишен. Само да напомня, че в универ­ситета има исторически факул­тет и специалност археология. Всъщност академичното мнение на ЮЗУ е много важно, защото то би дало сили и криле на местните политици, неправителствени ор­ганизации, сдружения и на сами­те хора да отстояват позицията за защита на този древен град.

И не на последно място, смя­там, че отношение трябва да взе­ме и кметът Атанас Камбитов, защото емблемата на Благоев­град е точно такава: „Благоевград – древен и модерен“. Градът ни е модерен, но ето сега прекрасен повод да затвърдим и факта, че е древен.

До кога ще имаме такъв огро­мен шанс да върнем градската култура и суверенитет в този град, а някои ще неглижират рес­таврирането, консервирането и социализирането на това антично средище, от което произхождат и бита, и културата, и просперите­та ни. Повярвайте, доста дълго обществеността на Благоевград чака „излизането” на такива исто­рически артефакти, които всъщ­ност са нашите корени.

Мария Благоева

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене