Хиляди вярващи ще пренощуват тази вечер в Кръстова гора

Хиляди богомолци от цялата страна се стекоха и тази година в манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора в Родопите по повод големия християнски празник Въздвижение на Светия кръст Господен – Кръстовден, който се отбелязва на 14 септември.

Миряните започнаха да пристигат на святото място още от събота. Хората вярват, че именно на това място се намира една от точките на света, където „Господ слиза при земните хора“. Уповавайки се на преданията, че в нощта срещу празника на това място молитвите се чуват, тази вечер те ще отправят своите желания към Господ, прославяйки и името Му. Една голяма част от тях ще останат по поляните през цялата нощ под открито небе, откъдето ще изслушат архиерейските богослужения – Празничната вечерня, а след това и Празничната утриня, които ще бъдат отслужени в църквата „Покров на Пресвета Богородица“.

По думите на отец Висарион, който служи в църквата, Празничната вечерня ще започне в 19:00 часа тази вечер, а от 22:30 часа е началото на Празничната утреня. В полунощ ще започне Архиерейската Света литургия. Утре рано сутринта на върха, където е поставен Светия кръст, ще бъде отслужен водосвет за здраве и просперитет на българския народ.

Името си местността е получила от легендата, че именно там, преди векове, е заровена частица от самия Кръст Господен, което е причината за много целебни чудеса. Разказвайки помежду си за излекувани от тежки болести, хората очакваха чудото да влезе и в техния дом. Всеки решил да прекара нощта под открито небе казва, че е зареден с енергия, че е тук за поредна година и че пак ще се върне. Едно от местата, където всички богомолци задължително посещават е металния кръст с разпятието, намиращ се на върха след параклисите, посветени на 12-те апостоли. Те оставят дар и се докосват до него отново с молитва и надежда за здраве.

Кръстов връх се намира в Родопите, наХората вярват, че именно на това място се намира една от точките на света, където „Господ слиза при земните хора“ територията на община Лъки, на 6 км от село Борово, и се състои от манастирски комплекс с църквата „Покров на Пресвета Богородица“, църквата „Света Троица“, комплекса „12-те Апостоли“, състоящ се от параклиси от двете страни на пътеката към Кръста с разпятието. Според легендата, на този връх се е издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. През последните години сред православните християни Светата обител придобива широка известност като християнска светиня и място за поклонение. Тази местност е висока 1545 м. и представлява кръгла поляна, заобиколена от гъсти букови гори.

Въздвижение на Светия кръст Господен или по-популярно като Кръстовден е един от дванадесетте велики християнски празника. Българската православна църква извършва поклонение на Кръста Господен четири пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. За да се улесни пътуването до Къстова гора от вчера до 15 септември се спира ремонтът на пътя Югово – Лъки, част от който е и трасето за Кръстова гора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене