Социалният министър: Парите за майчинство не стимулират връщането на работа

Парите за втората година майчинство не стимулират връщането на работа, каза социалният министър Гълъб Донев. Според него новият размер на майчинските за втората година от майчинството неминуемо ще се отрази върху пазара на труда.

Народното събрание увеличи до 650 лева на месец майчинските за втората година след раждането на дете. Досега сумата, която единият родител получаваше след взимане на отпуск по майчинство за втората година, беше 380 лева. Парламентът реши да увеличи тази сума до размера на минималната работна заплата за 2022 година.

„Действително у нас майчинството е едно от най-дългите в света – 410 дни“, каза социалният служебен министър Гълъб Донев

Той определи решението за майчионските като политическо, така както и увеличението на минималната пенсия от 25 декември, която ще стане 370 лева.

Донев обясни, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана. Според него няма риск актуализацията на пенсиите да не се случи през декември, както е планирано в бюджета.

„Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, обясни социалният министър.

С добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв, защото добавки за следващата година още не са предвидени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене