419 лица са придобили българско гражданско в община Благоевград от началото на година

89772-GRAO-Radka-Ovnarska20 септември е крайният срок за издаване на удостоверение за гласуване по настоящ адрес, напомнят от служба ГРАО – Благоевград. 419 лица са придобили българско гражданско на територията на община Благоевград от началото на година до момента. Това сочи справка на отдела за гражданско състояние.
Всяка година броят на жителите на малките населени места в Благоевградска община нараства. В повечето случаи това завишаване се получава около предстоящи избори. Само за няколко месеца в служба ГРАО в Благоевград са регистрирани над 400 лица.

„До момента за тази година в община Благоевград са регистрирани 419 лица. Става въпрос за хора придобили българско гражданство, които имат и друго гражданство и в момента са български граждани”, заяви Радка Овнарска, гл. експерт „ГСР” – Благоевград.

За изборите на 5 октомври всеки, който има адресна регистрация и необходимите документи може да упражни правото си на глас.

„Имат право да гласуват всички български граждани, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващи наказанието лишаване от свобода.
Избирателните списъци са образувани по постоянен адрес, но всяко лице, което има настоящ адрес различен от този в личната карта, може да подаде заявление за гласуване по настоящ адрес и да бъде вписано в този избирателен списък в опредена секция до 20 септември 2014 г.”, подчерта Овнарска.

Към момента не се наблюдава масово регистриране на нови жители, с цел набъбване на избирателните списъци, категорични са запознати. Такава вълна се очаква другата година, когато предстоят местни избори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене