Нова фабрика за производство на столове отваря врати в Банско

101003-georgi-ikonomovНова фабрика за производство на столове отваря врати в Банско. Добрата новина съобщи кметът на общината Георги Икономов, който месеци наред пряко се ангажира с решаването на тежките проблеми в завода за столове „Пиринска мура”. В преговорите между собствениците и представителите на работниците, той беше посредник за намиране на балансирано решение. Въпреки постигнатото тогава споразумение, проблемите с плащането на възнагражденията все още остават нерешени.

Проведени бяха редица разговори с потенциални инвеститори за съживяване на производството на „Пиринска мура”, но без конкретен резултат. Днес, Икономов се срещна със собственика на мебелно предприятие от град Троян, което е с дългогодишни традиции в бранша. На срещата инвеститорът заяви своите сериозни намерения за откриване на нова фабрика за столове в града. Изборът за локация на новия филиал на мебелната фирма е бил предопределен от наличието на квалифицирана работна сила в лицето на освободените работници на завод „Пиринска мура” и суровина за производството. От страна на общинското ръководство му беше гарантирано съдействие за придвижване на документалните процедури в най-кратки срокове, като от своя страна кметът настоя за приоритетно назначаване на бившите работещи в завода за столове, както и за преимуществено използване на местните доставчици на дървесина.

    Изброените условия са приети от инвеститора и до Нова година предприятието ще отвори врати. В първия етап от неговата дейност ще бъдат назначени седемдесет работници, с тенденция да нараснат  до сто и петдесет през следващите години. 

    По думите на кмета, освен очевидните предимства за местната икономика, тази нова инвестиция ще постигне и един друг важен ефект – запазване на традиционното за Банско производство на мебели и столове. За да не се повтори драмата с „Пиринска мура”, той възнамерява лично да следи условията на труд и заплащане във фабриката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене