Манолова: Постигнахме най-важното – актуализация на пенсиите и майчинството и помощ за бизнеса

Този парламент постигна най-важното – актуализация на пенсиите и майчинството и помощ за бизнеса. Няма да има пенсионер, който да живее под прага на бедност. Минималната пенсия става 420 лв., инвалидните пенсии са повишени. Увеличена е и втората година от майчинството – от 380 лв. на 650 лв. Резултатите от този парламент са в полза на гражданите.

Това заяви днес председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ в съвместно участие с Николай Хаджигенов.

Парламентът прие фокусирана подкрепа за земеделците, животновъдите, производителите на плодове, зеленчуци и картофи, хората в културата. Беше приета пропорционална подкрепа за общините и компенсации за бизнеса, допълни Манолова относно актуализацията на бюджета.

През следващата седмица могат да бъдат приети законопроектът за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, Законът за НСО и окончателно Бюрото за защита да премине от главния прокурор към правосъдното министерство, подчерта Манолова и допълни, че това са първи стъпки към осъществяването на съдебната реформа.

В последното заседание на Комисията по ревизията ще бъдат разгледани безобразията в Топлофикация София. Поканили сме граждани, столичния кмет Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет и ръководството на Топлофикация София, обясни Манолова.
Възможността да има правителство беше пропиляна от ИТН, БСП и ГЕРБ. Липсата на правителство е тяхна отговорност. Те трябваше да проведат разговори с останалите формации, за да е ясно кой стои зад правителството, какви са мнозинствата и конкретните ангажименти, добави тя.

Невъзможно е вече ГЕРБ да са първа политическа сила, но мафиотските пари на предишната власт са все още на терен и се борят срещу промяната. Мутрите продължават да са във високите етажи на властта. Комисията по ревизията разкри изчезнали 100 000 литра гориво от Държавния резерв, „такса спокойствие“ от ВМЗ Сопот към сръбска фирма без основание. Заради спекулации на частни субекти, цената на тока за бизнеса е висока, каза Манолова.

Относно обвиненията от ИТН към Татяна Дончева Манолова заяви, че това е спекулация и удар срещу парламентарната група. Подобни разправии изгарят мостове, а за истинските реформи хората очакват обединение. В момента, в който закриването на специализираните съдилища и прокуратурата може да стане реалност, спецпрокуратурата се задейства по казуса, подчерта тя.

Дадохме висока оценка на работата на Кирил Петков и Асен Василев. В един сложен парламент финансовият министър успя да прокара три актуализации и да се вземат изключително важни решения за хората, общините и бизнеса. Те имаха възможност да се докажат в служебния кабинет и продължиха темите от Комисията по ревизията – ДКК, „Автомагистрали“, „Монтажи“, ББР, каза още Манолова.

В този кратък парламент показахме достатъчно неща в Комисията „Манолова“ и в Комисията за полицейското насилие и незаконните подслушвания. ГЕРБ направиха всичко възможно проектът за Бюрото за защита, Законът за съдебната власт и Законът за НСО да не мръднат, каза Николай Хаджигенов и определи като „добре звучаща възможност“ занапред съвместни общи действия между евентуален нов проект на посочените министри, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене