Кой кара помаците да се преброят като турци?

Сред помашкото население в България се води агресивна кампания да се запишат като етнически турци в стартиралото на 7 септември преброяване, алармират будни граждани от Родопите. Хората са призовани в социалните мрежи да не игнорират раздела за етнически произход, вероизповедание и майчин език в електронната карта за преброяване на население.

„Призоваваме хората да не се отдръпват от попълването на тези графи. Картината трябва да е ясна, такива са правилата на демокрацията. Както е важно да гласуваш, така е важно да помогнеш с всички данни, като бъдеш коректен при попълването на картата. Преброяването не бива да се подценява, а етническият произход, вярата и майчиният език, не са нещо срамно, нещо от което човек да се притеснява“, сподели пред 24rodopi.com един от инициаторите на кампанията „Не се отдръпвай, кажи, че си турчин, мюсюлманин и майчиният ти език е турския“.

Целта е прозрачна – под външен натиск българомохамеданите (помаците), повечето от които не знаят и не говорят турски, да се запишат като турци при преброяването на населението в България, категоричен е експертът по сигурността и бивш депутат Велизар Енчев.

Според него става въпрос за акция на турското външно разузнаване. „В Кърджали никой не смее да реагира, защото кърджалийският офис на МИТ (Мили Истибарат Тешкилати, турските служби) начаса ще му запуши устата с компроматна медийна кампания. Пострадалите от офиса са десетки, поради което всички му плащат данък по време на избори. ДАНС е на ход!, допълва Енчев.

Както е известно, на 7 септември започна електронно националното преброяване на населението и жилищния фонд в България, което Националният статистически институт провежда веднъж на десет години. Tо ще приключи в полунощ на 17 септември, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването на терен. Това е 18-ото преброяване на населението у нас.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене