Децата в община Сатовча влизат в обновени училища и градини на 15 септември

main_b1600 ученици, от които 146 първокласници, след броени дни ще изпълнят с детски глъч и смях 14-те учебни заведения на територията на община Сатовча.

В първия учебен ден широко ще отворят врати, за да посрещнат възпитаниците си, 3 начални училища, 7 основни и 4 СОУ-та. В тях ще се обучават 1600 ученици в 97 паралелки от I до XII клас. За първи път, само след броени дни, училищния праг ще прекрачат 146 първокласници от община Сатовча, съобщиха от общинската администрация.

Във всяко населено място в общината има целодневни детскиградини, а в селата Плетена, Кочан, Ваклиново, Вълкосел и Слащен за най малките има и детски ясли.

Всички учебни заведения ще посрещнат своите възпитаници с приключени ремонти. Чрез одобрени проекти по Националната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” са извършени основни ремонти на детските градини в селата Крибул, Туховища, Годешево, Жижево и Осина.

Енергийно-ефективни мерки са приложени на сградите на двете средни училища в Сатовча и Слащен, както и продължават ремонтите на физкултурните салони в гимназиите в Сатовча и Слащен.

Във Вълкосел също се изгражда нов физкултурен салон, там, както и в селата Кочан, Сатовча и Слащен скоро ще има и модернидетски площадки.

Кметът Арбен Мименов е категоричен, че и през настоящата учебна година ще продължи добрата практика за доставка на пресни плодове и зеленчуци по схемата „Училищен плод”, а за учениците от I до IV клас ще бъде подсигурена топла закуска.

В училищата на територията на община Сатовча вече са доставени и безплатните учебници от I до VII клас, както и задължителната училищна документация. Днес стана известно, че са осигурени и необходимите количества нафта и дърва за огрев за зимния сезон в детските и учебни заведения.

„Изпълнението на всички тези неща ни дава основание и самочувствие да кажем, че с всяка изминала година се повишава ефективността на общинската образователна система„, заяви кметът Арбен Мименов.

Той добави, че обучението и възпитанието на децата и учениците в детските градини и училищата на територията на община Сатовча винаги е било приоритет №1 на общинското ръководство, както и утвърждаването на учебните и детски заведения като ефективни образователни структури, осигуряващи пълноценни условия за провеждане на качествен учебно-възпитателен процес.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене