4 жени и 2-ма мъже напират към кметските кресла в благоевградското с. Церово и кресненското с. Сливница, ИТН пасува

3 жени и 1 мъж влизат в битката за кмет на благоевградското с. Церово, с която на 3 октомври ще започне изборната есен на благоевградчани.

БСП ще атакува поста с Галя Анева, която през месец май бе избрана по предложение на тогавашния зам. кмет на Благоевград Ясен Попвасилев за вр.и.д. на мястото на починалия предишния месец Лефтер Едипов. Анева е млад човек, семейна, с 2 деца, и е работила в Общинската администрация в Благоевград.

ДПС влиза в изборната надпревара с Верка Муева, а третата дама е Искра Христова, която е издигната от инициативен комитет и към момента е подкрепена от 140 свои съселяни.

Единственият мъж в изборната битка ще е човекът на ГЕРБ Иван Саков. Той бе техен кандидат и през 2019 г., когато участва на редовните избори заедно с Румен Виранов от БЗНС и Л. Едипов, но се нареди на второ място с по-малко от 3% разлика след победителя.

Впечатление прави, че „Има такъв народ“ не е успяла да си избере кандидат въпреки категоричните декларации отпреди 2 месеца, че няма да пропусне избора.

Частичният вот на 3 октомври в Церово ще се организира само с 1 избирателна секция и вече успя да сътвори първия скандал – на консултациите за състава на СИК БСП не се яви, но заяви по телефона претенции към зам. председателското място в секцията, а незнайно защо, партията на Мая Манолова се легитимира със старото си име „Изправи се! Мутри вън!“. ОИК – Благоевград затвори очи и като компромис даде членско място на БСП в лицето на адвокат Александър Мановски, а партията на Манолова бе вписана със сегашното й име „Изправи се БГ! Ние идваме!“, но в крайна сметка съставът на секционната комисия не можа да събере нужните 2/3 от гласовете и в момента се обжалва в ЦИК.

Освен ОИК – Благоевград на 3 октомври избори ще правят и колегите им от Кресна – кмет трябва да си изберат хората в с. Сливница. Казусът тук е доста любопитен, защото през юли месец ЦИК предложи, а президентът Румен Радев насрочи вота, въпреки че за отстраняването на предишния селски управник още няма влязло в сила съдебно решение. Досегашният кмет Йордан Дончев бе отстранен с 2 решения на местната ОИК заради условна присъда от 9 месеца и забрана да заема изборната длъжност за срок от 2 години, след като в съдебна зала бе доказано, че той заверил декларации на 38 души за прехвърляне на партидите им по допълнителното задължително осигуряване от един пенсионен фонд към друг.

През 2019 г. Дончев бе единствен кандидат за поста, издигнат от ГЕРБ, сега за предстоящия вот партията иска мястото за Иван Кръстев Янев. Негов опонент ще е Кирилка Владова Илиева, за която се очертават напрегнати дни, защото се е записала и като преброител на населението. Илиева е издигната от БСП, а партията на Слави Трифонов и тук се е въздържала от участие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене