Гоцеделчевско губи работна ръка, в ход е кампания за гроздобера в чужбина

С настъпването на есента и сезонът на гроздобера Гоцеделчевският регион преживява поредната вълна на загуба на работна ръка. Десетки мъже, жени и семейства се подготвят да заминат за чужбина, този път за да берат грозде. Предпочитаните дестинации са Франция, Португалия, Испания. Неофициалните канали за комуникация и организация са социалните мрежи като Фейсбук и колеги в производствените цехове. Един пример: Представяща се с името Марияна Захариева набира чрез фейсбук работници за гроздобер във Франция. Предложението съдържа обещание за начално заплащане от 10, 25 евро на час бруто до 35 часа. „След това ще се заплащат допълнителни часове на 25 % „на френски договор“.
Същата дама в профила си в социалната мрежа публикува и обяви за бране на ябълки и засаждане на цветя в саксия. Различните дейности показват, че вероятно има опит и контакти в широк спектър от селскостопанските дейности и набирането на работници от България. Али А. е сред благодарните клиенти на посредническите услуги на г-жа Захариева. Ето как той коментира дейността й: „Специални поздравления и благодарности за Mарианта Захариева от името на всички колеги. Тя успя за девет месеца да осигури договори за над 200 човека в различни свери на селското стопанство, да работят и да хранят семействата си. Желаем много здраве щастие и успехи в това добро начинание“.

И това е само един пример за случващото се, докато депутатите се карат в парламента за финансовата подкрепа и грижи за пенсионерите, работоспособните данъкоплатци и избиратели се изнасят в чужбина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене