Пробив! Вирусолози откриха свръхчовешки имунитет срещу К-19

Притежаващите го лесно могат да се справят и с евентуалните мутации в бъдеще

Американски експерти заявиха, че някои хора имат някакъв „свръхчовешки“ имунитет срещу коронавирус. Те лесно могат да се справят не само с тези щамове, които са известни днес, но и с евентуалните мутации в бъдеще, съобщава NPR.

Имунологът Шейн Кроти направи изявление в началото на лятото, че някои хора имат „хибриден имунитет“. Тогава той отбеляза, че такава имунна система на пръв поглед изглежда невероятно силна. След това бяха проведени няколко допълнителни проучвания, които показаха, че наистина в някои случаи тялото може да даде невероятно мощен имунен отговор на поражението си от коронавируса. Започват да се произвеждат специални антитела, но в същото време те имат по-високо ниво на гъвкавост и могат да победят различни щамове на вируса.

Преди няколко месеца при някои хора бяха открити видове антитела, които днес могат да се справят с шест различни вида болест наведнъж и да победят дори Делта и Бета. Този тип имунитет се среща по-често при тези, които са се заразили с коронавирус миналата година и след това са получили ваксини срещу тРНК.

Превод: БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене