Адв. Албина Анева защитава подпалвача на „Купола” в Благоевград: Няма категорично доказателства за неговата съпричастност

Както вече Ви съобщихме 43-годишния дупничанин Орлин Соколов остава в ареста, след като по-рано днес в Районен съд – Благоевград бе гледана мярката за постоянното му задържане под стража.

Задържаният отказа да коментира пред журналисти каквото ѝ да е било по случая, за разлика от неговите двама адвокати – общинската съветничка Албина Анева и Васил Глинджарски. Според адв. Анева липсват категорични доказателства, че точно клиент ѝ е причинил пожара при „Купола”. По думите ѝ той не е разпознаван в никакъв аспект, поради което липсват доказателства за неговата съпричастност. Не стана ясно обаче каква е версията на Орлин за нощта на инцидента. „Задържаният е дал подробни обяснения за всичко.

„Категорично мога да посоча, че няма никакво разпознаване по отношение на него. Заподозреният е задържан на ГКПП „Калотина”, тъй като е пътувал за Димитровград в Сърбия, където е бил поканен на гости”, отбеляза тя. Адвокат Анева отбеляза, че вече се е запознала със записите от камерите от нощта на инцидента, както и с експертната справка, която не може да потвърди с категоричност, че лицето, което се вижда е именно задържаният. Интересното е и твърдението ѝ, че е била извършена експертиза на ръцете на Орлин, която е установила, че липсват следи от запалителни и лесно горими вещества. Задържаният не е криминално проявено.

„Има едно наказание, за което е реабилитиран много отдавна, през 2010 година. Доколкото си спомням е извършил нещо като непълнолетен”, съобщи адв. Анева.

Другият защитник на Орлин – адв. Васил Глинджарски пък посочи, че на свидетел са му били представени четири лица за разпознаване във връзка с пожара при „Купола” – той не е посочил задържания като лице, което е присъствало на деянието.

По думите му до този момент няма и извършена лицева експертиза на записите, която категорично да е установила, че Орлин Соколов е лицето от тях. „Виждат се някакви лица на записите, но не може да бъде установено категорично дали някое е от тези лица на записите, е задържаното лице”, добави адвокатът. Той добави, че не може да коментира дали в същата вечер задържаният е бил в пиано бар „Балкантон”. Сподели също, че по делото не е направена пожаро-техническа експертиза, понеже повдигнатото обвинение от Прокуратурата е по чл. 330 от НК по ал. 1 за запалване на сгради. „Ние нямаме експертиза дали пожарът е тръгнал от сградата или извън нея”, каза адв. Глинджарски. НО! Прокурор Красимир Тодоров е на мнение, че са налице безспорни доказателства, че именно Орлин Соколов е извършил палежа при „Купола”.

„В крайна сметка, в това производство трябва да докажем, че съществува обосновано предположение, а не че е действителния извършител. Всичко друго ще бъде решено по отношение на виновността от съда”, допълни прокурора. Едно е ясно – адвокатите на Орлин ще обжалват днешната мярка. Това ще се случи следващия четвъртък от 14.30 часа в Окръжен съд – Благоевград. А дали дупничанинът Соколов наистина е извършил палежа никой не знае, освен той и още няколко души, които както знаем от районният прокурор Ковачки са се опитали да му помогнат да избяга зад граница. Точно обстоятелствата около „предполагаемото гостуване” на Соколов в Сърбия пораждат основателни съмнения, че точно той е виновен за големия пожар в Благоевград.

Все пак не бива да забравяме и още един детайл – Орлин е изключил телефона си, за да не може маршрутът му да бъде проследен… Бягал ли е наистина дупничанинът, след като е разбрал какво е свършил или има друго логично обяснение – ще прецени съда, защото все пак както всички знаем „Всеки е невинен до доказване на противното”! /E-79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене