Печен боб по гръцки – пръстите да си оближеш!

С какво е прекрасна гръцката кухня? С простотата на приготвяне на ястията, разбира се.

И говорейки за гръцка кухня, няма как да поминем едно традиционните ястия в нея – зрял боб със зеленчуци, запечен на фурна.

Едва ли има човек, който е в състояние да устои на аромата му. А всичко, от което се нуждаете за приготвянето му, са няколко зеленчука и големи бели зърна фасул.

Ястието е изключително засищащо и е идеално както за обяд, така и за вечеря. И е еднакво вкусно, без значение дали сте го поднесли топло, или студено.

Списък с нужни продукти:

500 гр. бял боб
100 мл. зехтин
2 моркова

1 глава целина
1 чушка
2 домата

дафинов лист
2 скилидки чесън
2 суп. л. доматена паста

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: 

Накиснете боба във вода за една нощ. Ако искате да го приготвите още по-бързо, го сварете за половин час, след което го оставете да покисне още час.

Изцедете водата и изсипете фасула в подходящ съд за печене.

Нарежете лука на полумесеци, чесъна смачкайте с преса. Морковите нарежете на тънки колелца, а главата на целината и чушката накълцайте на ситно.

Задушете всички зеленчуци в тиган за около 10-ина минути.

Направете малки разрези на доматите и ги поставете във вряща вода за 2 минути. След това ги обелете и заедно с доматеното пюре ги добавете към зеленчуци. Разбъркайте всичко добре.

Добавете 200 мл. вода, разбъркайте и оставете всичко да се задуши под капак за още 15 минути на тих огън. Не забравяйте да овкусите със сол и черен пипер.

 

Изсипете задушените зеленчуци при фасула, покрийте съда с фолио и печете във фурна, загрята до 170 градуса, за 40-45 минути. След като времето изтече, махнете фолиото и оставете ястието да се пече още половин час.

Проверете дали фасулът е готов. Ако течността се е изпарила и зърната са влажни, добавете още една чаша вода и печете, докато омекнат.

Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене