Содена питка за Бъдни вечер

Необходими съставки:

брашно
2 1/2 чаена чаша
хлебна сода
1 чаена лъжица
сол
1 чаена лъжица
мед
1 чаена лъжица
газирана вода
1 1/3 чаена чаша
семена
50 грама

Рецептата:

Содената питка е най-лесният хляб, който може да си приготвите! Содената питка е хляб без месене! Содената питка е бърз хляб! Рецептата за содена питка е рецептата за хляб, подходяща за най-начинаещите готвачи! Освен всичко друго, содената питка е типичен представител на българската национална кухня, содената питка е задължителна част от трапезата на много български празници, като например трапезата на Бъдни вечер. Може би затова вариант на рецепта за содена питка има във всяка къща.

  1. Първата стъпка от рецептата за содена питка подготовката на сухите продукти. Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, например маково семе, ленено семе, сусам, или пък предпочитаните от вас семена.
  2. Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто. Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.

Рецептата за содена питка е изпълнена.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене