Каракачанов от Сугарево: Пред ВМРО пътят е един – продължаваме битката за българщината, Македония и традиционното българско семейство

През 1924 г. над с. Сугарево е погребан тогавашният вожд на ВМРО Тодор Александров. Дори неговите убийци не са предполагали какво ще се случи, не гнева на ВМРО, а това, че смъртта на Тодор Александров ще го издигне в култ за цялото българско племе.

Това заяви днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов но гроба на Тодор Александров в Пирин, над с. Сугарево по време на честванията в памет на легендарния водач на Организацията.

„Един великан на нашето време си отиде.“ Колко са българите, за които е написано такова нещо. Няма такива. Тодор Александров е човек, за когото 20 г. след смъртта му британската енциклопедия пише „некоронования крал на българите в Македония“. Този човек през 1924 г. е погребан тук. Тази местност остава свещено място за всеки един българин, който милее за нацията и българите от Македония. И тогава, и днес оставени под режим, който смачква съзнанието им. След 1944 г. името на Тодор Александров беше забранявано. Някога пишеха за него, че е великобългарски шовинист и такива глупости. А няколко изчадия му събориха гроба допълни Каракачанов.

Ето какво разказа още председателят на ВМРО:

През 1986 г. група студенти дойдохме и намерихме гроба му на село Сугарево. Някои беше написал с пирон Тодор Александров. Дори тогава, когато беше съборен гробът, се намираха българи, които скромно бяха написали името му, за да знаят кой е.
Организацията в Сандански възстанови със собствени усилия гроба на Тодор Александров.
Кой е Тодор Александров – син на учители, а и той учител. Имал е възможности за нормален живот извън турската власт и робството, можеше да учи в чужбина или България. Да печели добри пари или да забрави къде е България. Той избира да е учител по селата в Македония, за да може със собствените си усилия да помага на събудилите се българи в Македония да воюват за своята свобода. В историята на ВМРО има много герои. Има герои, които виждате, че слагат костите пред олтара на отечеството си. Всички те имат място в Пантеона на великите българи, дали живота си за освобождението на Македония. Но Тодор Александров се възвисява над всичко, защото той възражда ВМРО от пепелта и намира смъртта си в борбата.

Красимир Каракачанов коментира и ситуацията днес:

През тази година на изборите имахме много изпитания. В историята на всяка една организация има възходи и поражения. Имаме две алтернативи – да се движим по общото течение и да се примирим с тези, които казват, че не сме българи и да се хванем по новата мода и да забравим борбата за Македония и традиционното българско семейство. Да клекнем и да забравим е единият път. Вторият е да постъпим така, както Тодор Александров. Да се изправим на глава и да продължим по нашия път. Ние не трябва да търсим нови идеологии. Ние сме традиционна политическа партия. Тодор Александров го е казал: „ВМРО не извръща погледа си…“ Преведено на политическия жаргон това
значи, че не може да забравим нашите сънародници, защото така искали чиновниците в Брюксел. Това е временно. В историята тиранин и владетели заминават, но българите оцеляват 1400 години, защото се борят. Трябва борба, а не да се чака някой нещо да промени и ние да се възползваме от това. Силната организация се познава в такива трудни времена. Ние трябва да сме наясно дали ще се борим или не. Няма за какво да се срамуваме, не сме ничии слуги. Служили сме на идеята за свободата и правата на българите навсякъде, където те се намират и са в опасност.

На събитието присъстваха: Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки, Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Милен Михов, Атанас Стоянов, Красимир Богданов. Наследниците на родовете от Македония: Райна Дрангова, Елисавета Шапкарева, внукът на Тодор Александров, много членове и симпатизанти на ВМРО.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене