ВМА откри единствен по рода си на Балканския полуостров Военномедицински симулационен тренировъчен център

Военномедицински симулационен тренировъчен център бе открит днес, 3 септември, във Военномедицинска академия – София. Съоръжението е единствено по рода си в България и на Балканския полуостров за подготовка на военномедицински специалисти.

„Този център е изграден на модулен принцип и дава възможност за пресъздаване на различни бойни ситуации и сценарии на пострадали при бойна обстановка. Целта е да обучим нашите курсанти – военни лекари, курсантите от военните училища, бойните санитари и други военнослужещи, заминаващи на мисия, за да могат да се справят в критична ситуация“. Това заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той поясни, че идеята за създаване на центъра е породена от променената през последните 20 години философия за тежко ранените войници и т.нар. „платинени 10 минути“: „Имаме чудесни болници, ВМА се справя и с най-големите предизвикателства в медицината. Но до тези болници пострадалите войници трябва да достигнат живи. Именно това е философията за създаване на този център – да бъдем подготвени за първите 10 минути, в които пред очите ни изтича животът на нашите ранени войници и ние да не допуснем това.“

„Националната ни сигурност изисква да имаме високоподготвени военнослужещи, готови да вземат участие във всяка една ситуация по защита на териториалната цялост и независимостта на България, както и в мисии зад граница. Но още по-важно е тези военнослужещи да знаят, че дори в най-сложната и рискова ситуация има добре подготвени санитари, които да се притекат на помощ в случай на тежко раняване“, посочи и президентът Румен Радев, който заедно с останалите гости наблюдава демонстрация на оказване на първа помощ под обстрел, в тактическа обстановка и по време на евакуация.

„Това, което видяхме е повече от обещаващо. Искам да поздравя ръководството на ВМА за далновидността да насочи своите усилия за създаването на този център – една огромна инвестиция в бъдещето на нашите въоръжени сили, в самочувствието и увереността на нашите военнослужещи, а има капацитет да действа и при аварии, бедствия и катастрофи на територията на страната“, отбеляза още държавният глава.
Той поздрави курсантите – бъдещи военни лекари за избора, който са направили и им пожела успех в нелеката, но отговорна и високоблагородна мисия, която е в интерес не само на въоръжениети сили, но и на българското общество като цяло.

Центърът е проектиран по американски образец, а при подготовката на бойни санитари, санитарни инструктори и курсанти-военни лекари ще бъдат използвани високотехнологични манекени, които могат да симулират основни жизнени функции на човешкия организъм, различни патологични състояния и бойни травми. Освен това, позволяват „извършване“ на мускулни, подкожни, артериални и венозни манипулации. В допълнение е наличен и ултразвуков симулатор за спешна ултразвукова диагностика в полеви условия.

На откриването присъстваха също заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерал-лейтенант Любчо Тодоров – съветник по военната сигурност на президента, генерал-майор Михаил Попов – командир на Сухопътните войски, генерал-майор Димитър Петров – командир на Военновъздушните сили, генерал-майор Валери Цолов – командир на Съвместното командване на силите и други.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене