Connect with us

Uncategorized

ВМА откри единствен по рода си на Балканския полуостров Военномедицински симулационен тренировъчен център

Published

on

Военномедицински симулационен тренировъчен център бе открит днес, 3 септември, във Военномедицинска академия – София. Съоръжението е единствено по рода си в България и на Балканския полуостров за подготовка на военномедицински специалисти.

„Този център е изграден на модулен принцип и дава възможност за пресъздаване на различни бойни ситуации и сценарии на пострадали при бойна обстановка. Целта е да обучим нашите курсанти – военни лекари, курсантите от военните училища, бойните санитари и други военнослужещи, заминаващи на мисия, за да могат да се справят в критична ситуация“. Това заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той поясни, че идеята за създаване на центъра е породена от променената през последните 20 години философия за тежко ранените войници и т.нар. „платинени 10 минути“: „Имаме чудесни болници, ВМА се справя и с най-големите предизвикателства в медицината. Но до тези болници пострадалите войници трябва да достигнат живи. Именно това е философията за създаване на този център – да бъдем подготвени за първите 10 минути, в които пред очите ни изтича животът на нашите ранени войници и ние да не допуснем това.“

„Националната ни сигурност изисква да имаме високоподготвени военнослужещи, готови да вземат участие във всяка една ситуация по защита на териториалната цялост и независимостта на България, както и в мисии зад граница. Но още по-важно е тези военнослужещи да знаят, че дори в най-сложната и рискова ситуация има добре подготвени санитари, които да се притекат на помощ в случай на тежко раняване“, посочи и президентът Румен Радев, който заедно с останалите гости наблюдава демонстрация на оказване на първа помощ под обстрел, в тактическа обстановка и по време на евакуация.

„Това, което видяхме е повече от обещаващо. Искам да поздравя ръководството на ВМА за далновидността да насочи своите усилия за създаването на този център – една огромна инвестиция в бъдещето на нашите въоръжени сили, в самочувствието и увереността на нашите военнослужещи, а има капацитет да действа и при аварии, бедствия и катастрофи на територията на страната“, отбеляза още държавният глава.
Той поздрави курсантите – бъдещи военни лекари за избора, който са направили и им пожела успех в нелеката, но отговорна и високоблагородна мисия, която е в интерес не само на въоръжениети сили, но и на българското общество като цяло.

Центърът е проектиран по американски образец, а при подготовката на бойни санитари, санитарни инструктори и курсанти-военни лекари ще бъдат използвани високотехнологични манекени, които могат да симулират основни жизнени функции на човешкия организъм, различни патологични състояния и бойни травми. Освен това, позволяват „извършване“ на мускулни, подкожни, артериални и венозни манипулации. В допълнение е наличен и ултразвуков симулатор за спешна ултразвукова диагностика в полеви условия.

На откриването присъстваха също заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерал-лейтенант Любчо Тодоров – съветник по военната сигурност на президента, генерал-майор Михаил Попов – командир на Сухопътните войски, генерал-майор Димитър Петров – командир на Военновъздушните сили, генерал-майор Валери Цолов – командир на Съвместното командване на силите и други.

Advertisement
loading...

Uncategorized

Съдят мъж от Гоце Делчев за отглеждане на марихуана и продажба

Published

on

Районна прокуратура-Благоевград, Териториално отделение-Гоце Делчев предаде на съд Г.Т. по обвинение за извършени от него престъпления по чл. 354а, ал. 3, и по чл. 354в, ал. 1 от НК – незаконно държане на наркотични вещества и отглеждане на растения от рода на конопа.
На 17.10.2019 г., в обитаван от обвиняемия Г.Т. имот на ул. „Ален мак“ в Гоце Делчев, било извършено претърсване. Повод за това била проверка на постъпила оперативна информация за държане на наркотични вещества.

В едната част на тавана на къщата било открито помещение, изградено от гипсокартон. От вътрешната страна то било покрито със светлоотразително фолио. Имало монтирани лампи, въздушни филтри, вентилатори, маслен радиатор, както и трансформатори за ток. На пода били поставени пластмасови саксии със засадени в тях 18 растения с различна големина.На тавана е открита и обособена метална конструкция, покрита от вътрешна и външна страна със
светлоотразително фолио. В нея са установени 15 саксии с растения. Над тях имало 2 вентилатора, влагоабсорбатор и 4 специални лампи. На същото място са намерени кислородни бутилки, трансформатор, уред за измерване на киселинността на почвата.

При направения полеви наркотест растенията са реагирали за канабис. След изсушаването общото им тегло е 1991,58 грама, като стойността им, съгласно постановление на Министерски съвет за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, е 7966,32 лева.
В хода на досъдебното производство е била назначена физикохимична експертиза на иззетата суха зелена листна маса, от която е видно, че същата представлява марихуана (коноп). Общото тегло на наркотика е 60 грама, чиято стойност възлиза на 240 лева.

Continue Reading

Uncategorized

Над 600 кг капачки и кенчета събра благотворителна кампания

Published

on

Всички капачки, събрани в металните сърца на територията на община Сатовча са предадени на събирателният пункт – пред сградата на Общинска администрация. На организираната от Благотворителната организация „Капачки за бъдеще“ кампания за региона в град Благоевград, събраните над 600 килограма капачки и алуминиеви кенчета бяха предадени.

„Отново жителите на община Сатовча показаха своята активност, гражданска отговорност и съпричастност към идеята, както при всяка една организирана от общината акция с благотворителна цел, за което искрено благодаря“, коментира кметът на родопчани д-р
Арбен Мименов. „ Горд съм от това, че за пореден път жителите на община Сатовча
показват своите добродетели, своите големи сърца, готови да помогнат на човек в беда и в кауза посветена на децата, на живота и надоброто, особено сега, в трудното време, в което живеем, свързано с обявената извънредна епидемична обстановка по повод заразата
COVID-19 в страната“, с огромно задоволство коментира кметът Мименов

Родопската община ще продължи да работи за каузата!

Continue Reading

Uncategorized

Купуват щадящи тестове, за да върнат учениците до 4-ти клас

Published

on

Министрите на образованието и здравеопазването предлагат на правителството да купи щадящи тестове за коронавирус за 13 милиона лева, предназначени най-напред за спешното връщане на най-малките ученици още от следващата седмица.

Идеята е да се правят тестове два пъти седмично и на децата, и на учителите, за да се осигури безопасна среда в училище, обясниха Стойчо Кацаров и проф. Николай Денков на извънреден брифинг.

Тестът е напълно щадящ, МЗ още днес ще обяви поръчка, за да има поне за месец напред за всички деца от 1 до 4 клас, заяви министърът на здравеопазването.

От Национална мрежа за децата подкрепят решението на двамата министри и ще лобират сред родителите да дадат съгласието си за тестване на децата им.

Ако този механизъм сработи, поетапно по същия начин с щадящи тестове ще бъдат връщани и учениците от по-горните класове, стана ясно от думите на министър Денков.

Continue Reading

Uncategorized

Атанас Чаушев изработи уникален кръст за новия параклис в Дъбница

Published

on

„Кръста за купола е готов ! Благодарим на Атанас Владимиров Чаушев за красивата изработка“, съобщиха от настоятелството, отговарящо за изграждането на новия параклис в гърменското село Дъбница. Параклисът носи името „Св.Архангел Михаил“ и строителството му върви с усилени темпове. Сред дарителите е и Ушилков ЕООД, изнестен търговец в региона на Неврокопско.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ