Кметът на Благоевград Илко Стоянов: Подкрепям всяко усилие за запазване на здравето и човешкия живот, но заставам и зад исканията на бизнеса, трябва да бъдат приложи балансирани и адекватни мерки

Кметът на Благоевград Илко Стоянов разреши провеждането на мирен протест на хотелиерите и ресторантьорите в община Благоевград, който да бъде в района на „Полигона“.

Първоначалното искане на представителите на бизнеса бе да блокират кръговото кръстовище на Е-79 в посока Сандански и Банско, но кметът Стоянов отказа, като се позова на чл. 55, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, според който е забранено провеждането на демонстрации и други шествия в обхвата на автомагистрали, скоростни и автомобилни пътища.

Той е категоричен, че застава твърдо зад хотелиерите и ресторантьорите и декларира абсолютна готовност да им помогне с всички мерки, които са в компетенциите на Общината.

„Бизнесът заплаща своите такси, ние живеем в една общност. В този смисъл няма как кметът да не откликне, защото това влияе пряко и върху бюджета на съответната общинска администрация. Много ми се иска преди гласуването на Бюджета на национално ниво да се отделят средства по адекватен начин, за да бъде подкрепен бранша. Всички сме наясно, че предстоят тежки времена. На първо място, разбира се, приоритет е съхраняването на човешкия живот, но нека да акцентираме и върху това, че трябва да запазим всички тези хора, които работят в хотелиерския и ресторантьорския сектор, и да не позволяваме дейността им да бъде фалирана. За да бъде постигнат баланс, преди да бъде разпуснат парламентът, държавата да вземе необходимите мерки“, заяви по време на брифинг кметът Илко Стоянов.

Преди това той посрещна в кабинета си представители на бранша.

В изявлението пред медиите се включи и зам.-председателят на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Благоевград Васил Димитров . Той поясни, че планират мирен протест, но настояват исканията им да бъдат чути.

„Не сме против мерките, но настояваме за адекватни такива и спрямо бизнеса“, коментира Васил Димитров.

Протестът е планиран за 15.00 часа днес.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене