ДПС със сигнал до Брюксел срещу президента Румен Радев заради въпроса „Коя е Вашата родина-майка“

Тримата европейски депутати от ДПС – Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева изпратиха писмо до всеки евродепутат в Брюксел, всички либерални партии, членуващи в партията АЛДЕ, либерални комисари и либерални неправителствени организации, касаещо поведението на президента Румен Радев. Поводът е недопустимият въпрос коя е „родината-майка“ на българските турци. Писмото е озаглавено „Провокативен акт срещу малцинствата в България“ и в него се казва „Този акт е безпрецедентен в 31-годишната демократична история на България.Той предизвика вълна от неодобрение сред българските граждани от турския етнос и мюсюлманите – и не само сред тях – и хвърли сянка върху българския етнически модел на заедност на гражданите“. „Запитването на Радев поставя всъщност под въпрос лоялността на българските мюсюлмани, които са 14% от населението, и пресече червените линии на българския преходен период – етническата търпимост. …“

В писмото си евродепутатите отбелязват, че са получени „стотици оплаквания от различни български граждани“ и че президентът е нарушил чл. 92 на Конституцията на РБ (Чл. 92. (1) Президентът олицетворява единството на нацията.) Партньорите на България в ЕС и НАТО са приканени „да не останат безразлични към тези действия на президента Радев“, които според авторите на писмото „могат да поставят под сериозна заплаха демокрацията в България и етническия мир“.

В заключение членовете нa Европейския парламент пишат, че „Целта на президента Румен Радев е да получи подкрепа във вече започналата неофициално кампания за президентските избори, в които той е кандидат, от националисти, крайнодесни и радикални елементи в българското общество, чрез използване на език на омразата“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене