Армията се нуждае от 8 млн. лв. за охрана на границите с Турция и Гърцияната

До края на годината на военните ще са им необходими около 8 млн. лева, за да участват в охраната на границата. Това съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
„Поддържаме готовност за изпращане на подразделения на границата. Имаме планове, които са заработени съвместно с колегите ни от МВР”, каза Ефтимов. Началникът на отбраната посочи, че поддържат 36-часова готовност, ако има поискване от министъра на вътрешните работи, каквито са процедурите. “Засега извършихме преглед, предварителна подготовкаи поддържаме тази готовност”, заяви той.

Относно необходимите средства до края на годината адмиралът поясни, че по команден ред разчетите са предоставени, за да може евентуално да бъдат отразени в актуализацията на бюджета. „В нашия бюджет за тази година това не беше предвидено”, заяви той.

Началникът на отбраната обясни, че тези около 8 млн. лева са необходими за ротация на 350 души на турската граница и на до 250 души на гръцката граница.
“Надявам се, че ние няма да достигнем до такива цифри. Имаме готовност, естествено, но ще действаме съгласно обстановката и съгласно координацията с колегите ни от МВР, но сме длъжни да разполагаме с такива пари, за да може да реагираме”, обясни Евтимов.

Преди дни Министерският съветприе решение за разрешаване на участието на военнослужещив небойна операция на НАТО на територията на Република Косово по подпомагане на евакуацията на определени афганистански граждани. С него Въоръжените сили ще допринесат към небойната операция на НАТО с до 50 военнослужещи.

Началникът на отбраната съобщи, че нашият контингент от 26 души е преминал вече българо-македонската граница на път за Косово, където ще участва в небойната операция. „Контингентът се състои от взвод Военна полиция, 5 души екип за контрол на предвижването и двама военни психолози”, каза още той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене