С нови заповеди на Ананиев: С маски в храмовете и църквите, но не и в заведенията и фитнеса

  • Пускат чуждестранни студенти в България
  • До 3000 души в сектор на финала за купата на България
  • Връщат изискването за 2 отрицателни PCR теста преди изписване от болница

Здравният министър Кирил Ананиев издаде нови четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до 15 юли.

С първият документ се дава право на чуждестранни студенти да влизат в България. В заповедта е посочено, че забраната вече няма да се отнася до лица, пътуващи с цел обучение за осъществяване на дейности по приключването на учебната година, както и за практически обучения и изпити по практика и за подготовката на следващата учебна година.

Втората заповед определя правилата за изписване на пациенти с коронавирус от болниците. Връща се изискването за два отрицателни PCR теста взети в рамките на два последователни дни. Допуска се обаче пациентите да се приберат вкъщи и ако имат документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания и минимум три допълнителни дни без симптоми (вкл. без повишаване на телесната температура, без прием на антипиретици и без респираторни прояви.

В третата заповед за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България за първи път по-подробно се изброяват местата, на които задължително трябва да носим маски.

„Всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност“, гласи заповедта.

В четвъртият документ пък изрично е посочено, че  при провеждане на финала за купата на България между ЦСКА и Локомотив Пловдив на националния стадион „Васил Левски“ ще се допускат до 3000 души в сектор, а не както е по настоящата наредба 1000. Те обаче отново трябва да са през една седалка, през един ред и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене