Бизнесът срещу предложението за облекчения при 100% ваксиниран персонал

Поставянето на условие за процент ваксинирани работници и/или клиенти е дискриминационно по своята същност и няма обективно отношение към епидемичната картина. Единственият ефект би бил в посока увеличаване процента на ваксинациите, което би следвало да е ангажимент на здравните власти. Прехвърлянето на тази отговорност върху икономическите оператори е некоректно и вредно като подход. Това се посочва в писмо на Българската стопанска камара /БСК/ до министъра на здравеопазването във връзка с предложенията на главния държавен здравен инспектор за въвеждане на нови ограничителни мерки на територията на страната във връзка с разпространението на COVID-19.

Според БСК следва да се зачита индивидуалното право на всеки гражданин да взима решение за личното си здраве, особено когато се изисква да подписва информирано съгласие. „По същество, предложението за 100 процента запазване на дейността при 100 процента ваксиниран персонал означава работодателите да се явят в ролята на принуждаващи своите работници и служители да извършат действие, решението за което е тяхно лично право. Не на последно място, стои въпросът доколко е законосъобразно и морално да се изисква от клиентите информация за техния здравословен статус“, пише още в писмото.

По отношение на обосноваността на предложенията на главния здравен инспектор от БСК посочват, че е необходимо мерките да са базирани на анализ и оценка на ефекта от прилаганите в предходни периоди общи противоепидемични мерки. За съжаление, подобен анализ липсва, включително в изготвения от МЗ „Аналитичен доклад за дейностите, свързани със здравното обслужване на населението в отговор на пандемията от COVID-19 за периода 1 март 2020 г. – 31 май 2021 г.“, отбелязват от БСК.

По отношение компенсационните механизми от БСП заявяват, че практиката до момента показва, че за мерки повече се говори, отколкото ефективно да бъде подпомаган бизнесът, чиято дейност е силно или изцяло ограничена, поради независещи от него обстоятелства.

От там настояват преди въвеждането на каквито и да било ограничения, да бъдат оповестени ясни механизми за компенсация на засегнатите бизнеси, както и да се представи на общественото внимание анализ и оценка на ефективността на прилаганите до момента противоепидемични мерки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене