Бюрото за защита преминава към Министерството на правосъдието, реши на първо четене НС

Бюрото за защита на свидетели преминава от главния прокурор към Министерството на правосъдието, реши на първо четене НС.

Мотивът е, че Бюрото изпълнява сходни дейности по охрана и предотвратяване на престъпления, а тъй като има и полицейски функции, е необходим контрол от Народното събрание.

Предложението беше подкрепено от депутатите от „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. От ГЕРБ се въздържаха или гласуваха против. Това направиха и от ДПС.

В пленарната зала бе заявено, че Бюрото е на пряко подчинение на главния прокурор като само той може да разпорежда участието на служителите му в различни акции. Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ поясни.

„Иван Гешев, в качеството си на все още главен прокурор се опитва всячески да се сдобие с правомощия, които не му се следват. Няма нищо общо с опазването на свидетелите, защото, съгласете се осем милиона на година, в която пазим двама магистрати и половина и осем души в страната плюс разноските на 12 души извън страната, извинявайте, са твърде много“.

Атанас Славов от ДБ заяви, че Бюрото по защита трябва да се върне към изпълнителната власт.

„Не може да има орган като прокуратурата и като главния прокурор, който да не подлежи на публична отчетност и контрол и приемането на законопроекта, който е предложен, ще е тест дали България иска да бъде правова, конституционна, модерна европейска държава или не.“

Андрей Михайлов от ИТН.

„Огледайте се, когато виждате снимките на служителите в Бюрото. Вижте тяхната екипировка, вижте тяхното поведение, вижте тяхното въоръжение, те превъзхождат служителите в българските служби за сигурност и обществен ред“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене