Даряваме ваксини на РСМ и Бангладеш, продаваме на Норвегия

Правителството предлага ратификация на споразуменията на парламента

Министерският съвет предлага на Народното събрание ратифициране на споразумения за дарения и за продажба на ваксини.

Тристранно споразумение за дарение е между Република България и Република Северна Македония и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbH относно управлението и координацията на дарението на ваксина срещу COVID-19,  и на Споразумение за дарение между Република България и Република Северна Македония.

Споразуменията предвиждат дарение на 51 480 дози от ваксината на Comimaty. В горепосочените споразумения е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Република Северна Македония.

За ратификация е предложено и споразумение за препродажба на ваксини срещу COVID-19 – от и между Република България и Кралство Норвегия за ваксини на Moderna Switzerland GMBH. Споразумението предвижда препродажба на 100 000 дози от ваксината Spikevax. В горепосоченото споразумение е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Кралство Норвегия. Споразумението беше подписано от Република България и от Кралство Норвегия на 19.08.2021 г. въз основа на Решение на Министерския съвет № 614 от 18.08.2021 г.

Правителството при също така Решение за одобряване на проект на Тристранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19 между Република България, Народна република Бангладеш и АстраЗенека, и проект на Двустранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19, произведени от АстраЗенека, между Република България и Народна република Бангладеш, като основа за водене на преговори.

Проектите на споразумения предвиждат дарение на 270 000 дози ваксина Vaxzevria. В горепосочените споразумения е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Народна република Бангладеш.

Веселина Йорданова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене