Пандемията значително намали раждаемостта в Европа

Пандемията драстично е намалила раждаемостта в европейските държави. Най-голям е спадът в южната част на континента, установиха демографи от САЩ.

В Португалия, Испания и Италия са се родили  с до 9% по-малко бебета.

Резултатите от проучването са публикувани списание „Протоколи на американската Национална академия на науките“ (PNAS).

„Проследихме как се е променила раждаемостта в редица развити държави, включително САЩ, и много европейски страни. Наблюденията ни показват, че раждаемостта е намаляла много повече от прогнозираните стойности в седем от тях, което е особено характерно за южната част на Европа“, пишат изследователите, цитирани от „Монитор“.

Освен раждаемостта, учените наблюдават и икономическите и социалните последици от COVID пандемията. Лекари от САЩ пък са установили, че има рязко увеличение на употребата на силни наркотици и алкохол през първите вълни. Тогава те прогнозираха, че раждаемостта в страната ще спаднес около 16% в края на миналата година.
Група европейски и американски демографи, ръководена от Сет Сандърс, декан на катедрата по икономика на труда в Корнелския университет, се заинтересува как раждаемостта се е променила предишната година в 22 индустриално развити държави, повечето европейски, където са били около 37 процента от случаите на COVID-19 в света. България не е включена в изследването (бел. ред.).

Освен Европа, изследването е обхванало САЩ, Сингапур, Япония, Южна Корея. Учените са анализирали статистически данни за колебанията в раждаемостта в тези страни през предишните десет години и са ги сравнили с промените през 2020 г.

Изчисления показват, че пандемията е намалила значително раждаемостта в 18 развити държави по света. Необичайно силно се е отразила върху демографската ситуация в седем страни едновременно, включително Сингапур и шест европейски.

Промени са засегнали няколко държави едновременно в Южна Европа. В Италия раждаемостта е спаднала с 9,1 процента, в Испания – с 8,4 процента, в Португалия – с 6,6 процента. По същия начин тя е намаляла в Унгария (8,5 процента). В Австрия и Белгия спадът е с около 5,2-5,5 процента в сравнение с нивата преди пандемията.

Ерол Емилов

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене