Депутати обещават дата на президентските избори до края на деня

Председателският съвет на Народното събрание ще се събере отново днес, за да уточни датата за провеждането на президентските избори. При проведения сутринта съвет представителите на парламентарните групи не се обединиха около обща дата, като предложенията са 7-и и 14 ноември.

Според заместник-председателя на парламента Росица Кирова от ГЕРБ окончателното решение ще зависи от сроковете за актуализацията на бюджета. „До края на деня ще имаме дата, но имаме колебание относно датата – 7-и или 14-и. Всичко зависи от актуализацията на бюджета. Затова в рамките на деня, до няколко часа, ще се съберем отново да решим датата окончателно.“

Председателят на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова посочи пред журналисти, че за тяхната група няма значение датата на президентския вот, като уточни, че проект на решение за датата ще бъде внесен утре в парламента:

„Утре ще бъде внесен проект за решение, обсъжданите дати са 7-14 ноември, 14-21 ноември“, каза тя, визирайки първия и евентуален втори кръг на президентските избори.„Няма значение, важно е изборите да са честни, да са само с машини“, посочи Манолова за датата на вота.

Не стана ясно дали на председателския съвет са били обсъждани избори две в едно – парламентарни и президентски.

Посочените дати означават, че ако президентските избори са на 7 ноември, вторият тур ще е на 14-и, а при дата 14 ноември, 21 ноември ще е датата за евентуален втори тур. Крайното решение ще стане ясно след гласуване в пленарната зала.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене