Зает ли бе с „шуробаджанащина“ областният управител, вместо да се заеме с Водната асоциация?

Мариета СТОЯНОВА
Този въпрос от седмици се коментира не само в Благоевград, а в цялата област. Хората коментират и факта, че областният управител не прие на сериозно ангажимента с Асоциацията и не положи усилия да се проведе адекватна кампания, за да се информират хората каква е идеята и смисълът от консолидация.
Каквито и да са отговорите, факт е че Кресна отказа да се присъедини и така цяла Благоевградска област е обречена- лишена от финансиране от Европа за жизненоважни ремонти във водния сектор. Програмата на ВИК асоциацията щеше да има за цел изцяло да подмени водопровода в отделните общини, да следи за качеството на питейната вода и най-важното за хората да следи за цената на водата. Но не мислете,че тази информация за важността и перспективите на Асоциацията сме я научили от областния управител, просто се поинтересувахме и попитахме хора, които наистина държат да информират.
Какво правеше Бисер Михайлов в последните няколко месеца, месеци в които трябваше да управлява кампанията за Асоциацията и да се погрижи всички да разберат и приемат идеята? Може би се занимаваше със семейни въпроси?! Хората в града, обаче предпочитат да наречем нещата с истинските им имена – не семейни въпроси, а „шуробаджанащина“.
В началото на месец юли, Областна администрация бе напусната от един доказан и работещ кадър -главният секретар Диана Атанасова. Тя работи в Областна администрация от ноември 2009 г. и за изминалите 7 г. смени 5-има областни управители. Атанасова бе назначена след конкурс по времето на Валери Смиленов, после бе дясна ръка на Костадин Хаджигаев, изнесе на плещите си цялата атака на протестиращите, срещу назначението на Муса Палев, който в първите дни не идваше на работа и се налагаше тя да приема протестъри, журналисти и посетители. Остана на поста си по времето на Димитър Димитров.
Колегите от „Топ преса“ публикуваха любопитна версия за напускането на Атанасова.Версията, която така и не бе опровергана е, че настоящия областен управител Бисер Михайлов, назначил гаджето на сина си при Диана Атанасова. Подчинената на Атанасова, обаче се чувствала много вътрешна и закъснявала за работа, била много мързелива. Когато и направила забележка, тя тичала при бъдещия си свекър или се обаждала на гаджето си. След редовен тормоз, Главният секретар на областна управа била принудена да напусне. Бисер Михайлов споделил на Атанасова на четири очи, че не може да избира между нея и семейството, казал че естествено семейството му било по важно. Версията никак не е за подценяване, а и Михайлов запази мълчание по въпроса, а можеше да го отрече. Но, уви!
Така губернаторът, вероятно разреши успешно (за себе си) един семеен въпрос.
Не може да му се отрече обаче, че Михайлов се оказа благодарен човек. Благодарен и връщаш услугите, които някой му е направил. Затова не бе изненада, че за главен секретар на окрупняването той се довери на Екатерина Динкова – снаха на общинския съветник и бизнесмен Рашко Динков, при който преди време самият Областен работеше. След като той си е изкарвал хляба при Динков преди време, сега това назначение може би основателно изглежда като връщане на услугата, И хоп – още един семеен въпрос намери отговор, вярно засяга друго семейство, но Михайлов пък има заслуга в намирането на решението.
Вярно е и друго- положението силно заприлича на нещо,което може да се опише с един цветущ и звучен за българския език израз- ШУРОБАДЖАНАЩИНА, ама нищо, г-н Михайлов, Вие не се притеснявайте, не сте първия управник, заподозрян в това. А и все пак това е родната действителност, ние сме свикнали.
Лошото е, че залисан в тези въпроси не успяхте да се справите със задълженията си, свързани с ВиК Асоциацията, която от друга страна бе важна за хората, това според мен (за да не си помислите, че ангажирам с мнението си хората – не че те не го мислят)!
Не обвинявам жителите на Кресна, защото те не знаят от какво се отказват. Не виня толкова и кмета, който вероятно също не разбра съвсем, защото смяташе, че това е политическо решение, конспирация, партиен натиск и какво ли още не.
Но някой трябва да понесе отговорността и смятам, че господин Михайлов е този някой, защото в началото пое задължението за създаване на Асоциацията, но не успя да го свърши докрай.Вярно, зает е човека, явно има и още семейни въпроси за разрешаване, но всички имаме!
Господин Михайлов, не е хубаво човек да не си върши отговорно работата, Вие вероятно един ден ще напуснете Областна администрация (всеки си тръгва един ден), но хората в област Благоевград остават тук и ще продължат да понасят последствията на неосъществената ВиК асоциация, ще има аварии, а няма да има пари за ремонти, ще има нужда от реконструкции, а средствата няма да стигат –Вие няма да ги платите тогава, нали, г-н Михайлов?!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене