Премиерът Стефан Янев: Ще осигурим пълноценното участие на България в проекта “Геномът на Европа” в интерес на развитието на медицината

Правителството ще осигури допълнително финансиране в подкрепа на генерирането на първите 1000 генома, с които България ще участва в проекта “Геномът на Европа” във връзка с инициативата  “1+ милиона европейски генома“. Заедно с България в инициативата участват общо 22 европейски държави, като целта е да се образува референтна база данни за изследвания и иновации в здравеопазването. Тя ще помогне за превенцията и лечението на много социалнозначими заболявания като рак, диабет, болести на сърдечно-съдовата система и др.

Това стана ясно днес при посещението на премиера Стефан Янев и министъра на образованието и науката Николай Денков в Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия на Медицинския университет в София. „В тази сграда се върши важна дейност с много широко поле на приложение в съвременната медицина, включително в бъдещата персонализирана медицина“, изтъкна премиерът Янев като поздрави ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков и целия му екип.  Министър-председателят акцентира върху значението на иновациите и напредъка на науката в интерес на повече възможности за диагностика и лечение и за развитието в областта на лекарствените средства.

В отговор на журналистически въпрос относно ваксинационната кампания в България премиерът Стефан Янев категорично опроверга спекулациите, че се търси решение за задължителна ваксинация. „Няма такова нещо. Право на всеки един е да решава как да управлява личното си здраве“, заяви министър-председателят. Янев припомни също така за разработения от здравното министерство план относно пандемията, касаещ подготовката на здравната система и мерките.

„Направен е план за нарастване на усилията при необходимост. Финансирането на допълнителната здравна помощ е въпрос, който е част от актуализацията на бюджета. Надявам се това да се случи и тези пари да се осигурят“, посочи премиерът Стефан Янев. Министър-председателят акцентира върху разбирането на правителството, че всички мерки да бъдат щадящи по отношение на бизнеса, тъй като това е ключово за икономиката на страната ни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене