Корнелия Нинова: С действията си искаме да защитим хората, икономиката и здравната система от идващите кризи

Правим последен опит да отговорим на очакванията на хората за съставяне на редовен кабинет

„Ще направим последен опит за разумен разговор със смислени аргументи за съставянето на редовен кабинет с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Като мандатоносител ще търсим диалог и разбирателство. Искаме да чуем аргументи – защо „да“, защо „не“. Ако получим окончателно „не“, връщаме мандата и отиваме на избори.“ Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Тя припомни, че утре в 10.00 ч. е срещата с „Демократична България“, а в сряда – с „Има такъв народ“.

„Ако постигнем принципно съгласие, че ще направим опит за кабинет, ще направим още една поредица от срещи, където ще говорим по същество. Ние имаме за основа политическата декларация, която постигнахме в разговорите при първия мандат – добър документ, който отразява най-важните приоритети на четирите партии. На втория етап ще говорим и за персоналния състав на кабинета“, уточни Нинова.

На въпрос за обвиненията, че БСП си прави пиар акция с отворени за медии срещи, лидерът на БСП отговори: „От четири години се борим със задкулисието и срещу някакви скрити договорки, които се правят неофициално и извън институциите. Нашата битка е срещу този модел на управление на страната. Бихме искали да покажем алтернативния. Нямаме какво скришно да си кажем.“

Нинова обясни, че при неуспех на разговорите за правителство, БСП няма да върне веднага мандата, за да може да се приеме актуализацията на бюджета.

„Ако върнем веднага мандата и президентът разпусне парламента, няма да можем да преизчислим пенсиите, да осигурим пари на МВР и на отбраната за охрана на границата, за „Ремдисивир* в болниците, 1 000 лв. за лекарите на първа линия, обезщетение за самоосигуряващите се и за родителите, които ще гледат вкъщи децата си“, подчерта тя.

Нинова коментира и провелите се днес срещи между БСП и туристическия бранш, и синдикатите в МВР: „Първото, което ни казаха е, че е най-добре да има редовен кабинет, за да е стабилна икономика. Но ако не постигнем това, помолиха да внесем корекции в актуализацията на бюджета, внесена от служебния кабинет – мярката „60/40“ да стане „80/20″, процент от спадналите обороти да се поеме от държавата, средства за PCR тестове, които да се правят в хотелите. Синдикатите в МВР казаха, ако не напрвите актуализацията, ноември и декември оставаме без заплати.“

„Бойко Борисов с провокациите си да върнем бързо мандата цели да няма средства за пенсии, за работещи, за обезщетения – да има социални напрежения. Да няма средства за болниците и за борба с ковид кризата – да има здравна криза. Да няма средства за полицаите и военните  – да има мигрантска криза. Неговата цел е ясна и прозрачна. Да се случи този колапс в държавата и да каже  –  видяхте ли, като аз бях начело на държавата всичко беше наред, тези за нищо не стават, изберете ме пак мен. Но в момента той не носи никаква отговорност, отговорността е в БСП. Ако бързо върнем мандата, ще стане това, което той иска. Ние искаме да защитим хората, икономиката и здравната система от идващите кризи“, каза още Корнелия Нинова.

Нинова препотвърди готовността на БСП да предложим служебния кабинет за редовен, но подчерта, че това зависи от две неща – волята на президента и съгласието на другите три партии, с които търсим мнозинство.

„Ние вече сме поставили този въпрос и смятам, че така е редно – да се пита президента, а не да се привикват министрите му в някой офис зад гърба му“, добави тя.

Нинова показа увереност, че ще се намери най-добрият вариант за избори, но той трябва да е в интерес на хората, а не в интерес на отделни партии и кандидати.

„В четвъртък свикваме нашия колективен орган, където ще решим въпросите по връщането на мандата, актуализацията на бюджета и евентуални избори. Ще изразя лично мнение, че смятам за по-добър вариант избори „две в едно“. Три седмици подред на избори ще са тежки – особено през зимата и при евентуална тежка ковид криза. И сега хората са уморени от това, което се случва в парламента и искат да има редовен кабинет, стабилност и сигурност. Затова и ние правим последен опит да отговорим на тези очаквания“, заяви още по темата Корнелия Нинова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене